2009. január 9., péntek

ötösfogat

Nagy örömömre Manka Montreálból bevont a játékba, itt megy az én tavalyi 5 könyvem:

Esterházy Péter a Semmi művészet könyvében - édesanyjáról, hozzá fűződő kapcsolatáról, családjáról, futballról, életről és halálról ír rendhagyó módon, átütő szeretettel.

Az ország - ahol most még kis ideig élek, dolgozom és olvasok - történelme mélyen összefonódik az Orosz Birodaloméval, ezért vettem kezembe
Henry Troyat Rettenetes cárnők c. könyvét az oroszok 4 uralkodónőjéről (I.Katalin, Nagy Péter 2dik felesége, Anna Ivanovna, NP unokahúga, I.Erzsébet, NP lánya cárnők és Anna Leopoldovna, NP 2d unokahúga, kormányzó) és korukról, a 18.sz.-i orosz birodalomról.
Ez volt a kedvcsináló
Helene Carrére D'Encausse könyvéhez ÍI.Katalinról. Nagy Katalin, aki ugyan nem volt orosz, de számára az orosz érdekek álltak mindenek felett, Oroszország egyik legmeghatározóbb uralkodója, nemcsak birodalomépítő, hanem korát messze megelőzően felvilágosult, reformer, intelligens és művelt cárnőként uralkodott.

Kati Marton Kilenc magyar, aki világgá ment és megváltoztatta a világot könyve -- Teller Ede, Kertész Andor, Korda Sándor, Neumann János, Kösztler Artúr, Kertész Mihály, Szilárd Leó, Wigner Jenő és Friedmann Endre - 9, külföldön élt, alkotott és világhírűvé vált magyar története. Elgondolkodtató idézettel indít Arthur Koestlertől: "A magyar az egyetlen olyan nép, amelynek Európában nincs se faj, se nyelvrokona, s amely így a legmagányosabb ezen a földrészen. Ez a kivételes magányosság talán megmagyarázza létezésének különleges intenzitását... A nemzet reménytelen magányossága növeszti nagyra a tehetségüket, az érvényesülni akarásukat és a hisztériájukat... Magyarnak lenni kollektív neurózis."

Végezetül 1 kis "mai-szakmai",
Soros György A 2008-as hitelválság és következményei c. műve, olvasmányos, nagyon gyakorlatias, kicsit filozofikus, mindenkinek érthető stílusban íródott könyv, a témában érdeklődők nyugodtan ugorjanak neki.

Szeretném továbbadni a stafétabotot jóházból való Anitának, ő profi a könyvekben (és neki köszönhetően 2 Jane Austen is becsusszant nálam tavaly), Marcinak az otthoni kikötőben, Manócskának Koreában, Emőkének Malmőben és Melissának, könyves-könyvtárosnak Göteborgban -- kérlek benneteket, írjatok a ti tavalyi 5 könyvetekről.

3 megjegyzés:

Manka írta...

Nagyon érdekes lista, köszönöm! Mind az ötöt szívesen olvasnám. A Soros-könyvre gyorsan rá is kerestem, mert a párom ritkán olvas, de akkor is csak szakmait. Ez biztosan elnyerné az ő tetszését is.

Anni írta...

Köszönöm a felkérést, igyekszem nem elfeledkezni róla, és valahogy időt szakítani rá.

Fülöp Rita írta...

Szia! Most először írok bejegyszést hozzád. Tetszettek a könyveid! Van ami nekünk is megvan, de még nem olvastam, van amihez most csináltál kedvet!