2009. január 23., péntek

A Marijinszkij park

kb. 10 percre van tőlünk gyalog, ide járunk levegőzni, sétálni. A Dnyeper jobb oldalán magasodó dombok tetején összefüggő hosszú, zöld füzér 6 parkjának egyik legrégebbi része a Marijinszkij (Мариинский парк). A park kezdetei még I.Péter kertjéhez nyúlnak vissza, majd lánya I.Erzsébet cárnő emeltetett kisebb palotát Rastrelli tervei alapján barokk stílusban a XVIII.sz.-ban ezen a helyen (Мариинский дворец), hogy ha Kijevbe, a Pecserszkaja Lavra-ba jön imádkozni, legyen hol megszállnia. A kastély köré 1 századdal később II.Sándor felesége Maria Alekszandrovna cárné építtetett angol stílusban hatalmas parkot, 8.9 hektáron. A kor neves kertépítői (Fok és Hofmeister) a parkot keresztül-kasul szelő fősétányok és mellékutak mentén dekoratív fákat és bokrokat ültettek, ill. a XIX.sz. végén jelent meg a Kijev melletti öntödében készült szökőkút. Hasonló, vagy kisebb szökőkútat annak idején többet is rendeltek a városba, ezekből mára 5 élte túl az idők viharát, itt a Marinkában és a mellette lévő Városi parkban található egy-egy, a házunk előtt lévő kicsi téren, az Aranykapunál, és a Goncsarán maradt meg.


A park neve III.Sándor cár özvegyéhez, Maria Fjodorovnához kötődik, aki nagyon szerette Kijevet és a parkot, a Marijinszkij palotában élt a forradalomig. Ebben az időben a helyet Cári parknak nevezték, kb. a '30-as évekre kezdték el Marinkának becézni (a cárral kapcsolatos szavak káromkodásnak számítottak azidőben). Később a Forradalom áldozatai, Proletár, Május 1-e park és Szovjet park neveket viselte. A parkban temették el az 1917-es októberi forradalom és az 1918-as januári felkelés idején elesetteket, ennek emlékét őrzi az Arzenáli munkást megformáló szobor, ill. a forradalom áldozatainak szentelt emlékmű: fekete márványon vörös gránit urna. A park szolgál Vatutyin tábornok, az I.Ukrán Front vezérének nyugvóhelyéül is, Vatutyin tábornok Kijev felszabadításakor szenvedett halálos sérülést. Vatutyin szobrától nem messze 2 forradalmár (Ivanov és Szmirnov-Lasztocskin) sírja található.


A park a Szerelmesek hídjánál kezdődik és az Arzenál széléig húzódik, egyik oldalról a Dnyeperhez lefutó meredek domboldal, másik oldalról az egyik kijevi főút és a Parlament épülete zárja le. A parkban a kisebb-nagyobb sétányok és utak mentén nagy, öreg hársfák, platánok, gesztenyefák társaságában pihennek a kijeviek, az ifjak szabadon piknikeznek, zakuszkával, sörrel, pezsgővel, esetleg vodkával felszerelkezve, babakocsik és szaladgáló gyermekek serege, levegőzni, természetbe vágyó sétáló, padon beszélgető, sakkozó idősebbek népesítik be minden évszakban. A nagy füves területeket virágok, bokrok díszítik, az utak mentén néhány kávézó-söröző büfé árul könnyű italokat és fagyit.


A park folyóhoz eső részén kis szabadtéri színpad nyáron ingyenes koncertprogramokat, nyílt táncparkettet (tango, salsa) ajánl a kijevieknek. A parkban 2 fő széles sétány fut, egyik a Dnyeper felett magasodó domb szélén, másik a palota előtt, mindkét hely a görkorisok, skateboard-osok és bikerek paradicsoma (sétálóknak fő az óvatosság). A palota előtt elnyúló sétány széles, kör alakú kilátóul szolgáló kis térben végződik, gyönyörű kilátás nyílik innen a meredeken futó utakra, a Dnyeper folyóra, a folyón lévő szigetekre, a bal parton lévő területekre is messze ellátni jó időben. A kis tér egyben kedvenc fényképezkedőhely is. A tavasszal virágzó japán meggy, orgonák színkavalkádja és az első napsugarak, a nyári forróságban hűs és árnyas padok hívják az embereket, ősszel a zöld, sárga és barna és ennek aranyló színeinek minden árnyalata párosul finom avar illattal, télen a park havas és tágas, szánkózók és sétálók birtoka -- minden évszakban az egyik legnépszerűbb park Kijevben.


A Marijinszkij park Kijev legnagyobb szabad kempingjévé vedlik politikai happeningek idején (narancsos forradalom, tüntetések, felvonulások valami mellett, vagy ellen, stb.), általában a vidékről fővárosba felvonatozó-buszozó Régiók pártját támogatók bázisa. Szabad hely nem marad, a gyepen egymás mellett sorakozó sátrakban szervezetten ütik el az időt a demonstrálók. A sátrak mellett táblák mutatják, hogy melyik megyéből, régióból érkeztek, zászlók, szabadtüzű főzőhelyek, slozik, csoportosulva beszélgető tüntetők veszik birtokba hosszabb-rövidebb időre a parkot a kijeviek nagy bánatára, nem kevés szemetet és pusztítást hagyva maguk után. A képen a ködbe burkolózó parlament látható, vele szemben kicsi sátor-templom áll a füvön, előtte apró harangokkal, a néhai Alekszandro-Nyevszkaja templom emlékére.

5 megjegyzés:

Manka írta...

Ezek a képek mostanában készültek (vagyis ilyen ködös, de hómentes idő van ott)?
Egyébként nagyon érdekesnek találtam a bejegyzést, és a képek alapján szépnek a parkot. Még mindig van angolpark jellege, vagy az már rég elmúlt?

Observer írta...

Manka, a képek ősszel készültek, most is próbálkoztam havas képpel, de mivel már szürkület volt, sötét-morózusra sikerültek. A park megőrizte angolpark jellegét, enyhe ukrán beütéssel, :), gyönyörű, gondozzák. Most felénk éppen enyhe tél van, 0 fok körüli +-ok és --ok, a múlt heti hó olvadóban.

Hamburger írta...

Szép a park, bár kissé borzongós a képek alapján. Ez csak még érdekesebbé teszi. Nekem egy rég nem látott érzést hozott fel, amolyan Chtulhu (nem tudom, mondd-e a név valamit) hangulata van, amit úgy 10 éve éreztem utoljára :)

Observer írta...

Nem tudom mi a Chtulhu, próbáltam rákeresni neten, gamerek oldalai jönnek fel?

Hamburger írta...

Lehetséges az is, épült rá jónéhány számítógépes, és legalább egy szerepjáték. Egy bizonyos Howard P. Lovecraft író könyveiben jelenik meg, mint egyféle túlvilági istenség.