2008. december 17., szerda

nem javult a helyzet, sőt

Az ígéret ellenére a Kijev Városi Állami Adminisztrációnak (KVÁA) mégsem sikerült fizetnie (mert ő IS tartja a szavát...:)), nálunk mára 18 fok lett a lakásban. Vologya bácsi szerint mi szerencsések közé tartozunk, mert náluk pl. csak 16 fok a hőmérséklet - a mi házunk a múlt század elején épült vastag falakkal. A "Vezúv" ma még működött, de ha kint hidegebb lesz, nem fog meleget fújni. Contingency-ként van még 1 kicsi elektromos radiátor.

A kijevi lakosok által fizetett fűtés-és melegvíz szolgáltatás díjai a Kijevenergo előállítási költségének 42%-át fedezik. A KVÁA-nak kellene becsengetnie a különbözetet a Kijevenergo kasszájába. A KVÁA saját bevételei az adóbefizetésekből származnak, ezek viszont a mai gazdasági körülmények miatt alacsonyabbak és a korábban lezajló polgármester-választás is felemészthetett valamennyit a büdzséből. A kormány esetleg adhatna lét, de a főpolgármester úr és a miniszterelnök asszony nincsenek jóban. Felmerül a lakossági szolgáltatások árának megemelése. Az eddig fizető kijeviek már most azt fontolgatják, hogy miért kell egy folyamatosan romló szolgáltatásért egyáltalán/ennyit/többet/stb. fizetniök.

1 mai újságcikk azt írja, hogy a hivatal hitelt kíván felvenni tartozása kiegyenlítésére. Ez tényleg bátor gondolat. A gazdasági helyzetről külön post-ot kell írni - ehhez előbb nagy levegő és kicsit több szabad idő - most nagyon röviden annyit: igazi katasztrófa közeleg, egyáltalán nincs pénz a piacon, az ukrán bankok ma nem hiteleznek, a likviditási helyzet miatt az a kevés hrivnya (UAH) is megfizethetetlenül drága -- 35-120%. Ehhez még illusztrációként annyit, hogy az UAH/USD árfolyam mára 9,3 lett (májusban 4,85 volt), a GDP októberben 2,1%-kal, novemberben pedig 14,4%-kal csökkent. Ez csak a válság kezdete, 1ső negyedévre várják az alját.

Mondok valami biztatót is: az időjárási prognózis optimizmussal tölthet el a fűtéssel kapcsolatban. Vologya bácsi szerint idén több hó nem lesz (most esett egy kevéske), nagy hideg kizárva, enyhe tél és február után korai és gyors felmelegedés várható.

Nincsenek megjegyzések: