2008. december 19., péntek

день Святого Николая - itt a Mikulás

Itt december 19-én van a Mikulás - szokásos naptár-eltolódás miatt. Errefelé is ajándékot hoz a gyerekeknek, az ablakpárkányon hagyja, vagy a párnájuk mellett. Képzeljétek, rám is gondolt, Vologya bácsival találkozott és küldött a feleségén keresztül 1 üveg málna-lekvárt és 1 fekete-ribizlit. :) Málnalekvár, vagy cukrozott málna minden rendes ukrán háztartásban megtalálható, nyáron készítik, a ledarált málnát egyenlő arányban keverik össze cukorral, majd üvegekbe töltik és berakják a hűtőbe. Ez gyógyszer. Megfázás, torokfájás, gyengélkedés esetén forró teába tesszük - mint nálunk a mézet -, megisszuk, takaró alatt lábadozunk. Nagy kultúrája van a piros bogyós gyümölcsöknek, frissen is sokat fogyasztanak, télire cukorral eltéve pedig különböző betegségekre különböző bogyósokat (málna, fekete ribizli, áfonya, csipkebogyó stb.) használnak.

2 megjegyzés:

Hamburger írta...

Most, hogy beteg voltam, a doki nekem is ilyen bogyós cuccot ajánlott a saját példájából. Ő a kertjében ribizlit termeszt, hidegen passzíroz és jégkockatartóban lefagyaszt. Telente aztán ezt issza napi rendszerességgel, hogy ne kapjon el semmit, amit az ostromló betegei elhagynak a rendelőjében :)

Observer írta...

Igen, a piros bogyósok sok flavonoidot tartalmaznak, ami antioxidáns és immunerősítő. Az itteniek ezt nagyon régóta tudják, erős hagyományai vannak a fűben-fában-orvosság-nak -- és a lecukrozott bogyósok naaagyon finomak is!