2008. december 12., péntek

fűtési szezon?

Ez a kép az ablakból azt mutatja, hogy december 9-én volt még hó Kijevben, azóta elolvadt, leginkább semmilyen idő van, nulla fok körül ingadozik, nedves, nyálkás, ha szél is fúj hozzá - jó kis csontig hatoló.

A fűtésről pedig annyit, hogy október végén-november elején - a szép, az évszakhoz képest szokatlanul meleg időben úgy fűtöttek, mint állat, a lakásban 25 fok volt - most viszont 19 fok van, a fűtőtest inkább hideg, mint langyos. Az ember este hazaér a munkából, mindjárt jó melegen felöltözik, vastag zokni és kardigán, beindítja "Vezúvot", a télen is jó célt szolgáló légkondit meleg fokozatban, amivel sikerül a levegő hőmérsékletét ideiglenesen 20-21 fokra felnyomni.
Mi a szerencsésebbek között vagyunk, mert Kijevben vannak olyan kerületek, ahol a lakásokban 15-16 fok van.

Az alacsony lángon égés kb. november közepe óta tart, akkor jelezték, hogy a gázszállító (a Naftogaz egyik leánycége) kevesebb mennyiséget fog szállítani a Kijevenergo-nak (a fővárosi energiellátó, a távfűtés és elektromos energia mestere), mert az utóbbi hónapok óta nem fizet a felhasznált energiáért. Az 1ső figyelmeztetést a Naftogáz szeptember közepén adta. November 13 óta 3 lécsőben csökkentették a gázt,
így a meleget és melegvízet előállító városi hőerőművek alacsonyabb kapacitáson működnek. Következő fokozatként december 11-én bizonyos kerületekben egyszerűen megszüntették a melegvíz szolgáltatást is.

Ez utóbbi lépés végleg kiütötte az emberek és politikusok között a biztosítékot.

Először azt hittem, a szokásos "polgártársi engedetlenséggel" állunk szemben - az emberek nem fizetik a közüzemi díjakat. Ez itt úgy jelentkezik, hogy van, aki azért nem fizeti ki a közüzemi díjakat, mert anyagilag valóban nehezebb helyzetbe jutván éppen nem telik rá és adós marad, mások pedig csak azért nem fizetnek, mert a szomszéd sem fizet, egyébként is a "csinovnyikok és politikusok annyit lenyúlnak az állami kasszából, ennyi nekem is jár". A fizetési fegyelem, morál, mentalitás, szokás errefelé egészen más, különösen, ha az állam felé kell teljesíteni. Nyár végén, a fűtési szezon kezdete előtt, még arról cikkeztek, milyen sokan nem fizetnek Ukrajnában, de Kijevben a fizetési morál az országos átlaghoz képest nagyságrendekkel jobb, a lakosok 90%-a fizet.

A szokásos, kölcsönös vádaskodások színesítették a napokat - vajon a kijevi polgármester, vagy a miniszterelnökasszony miatt nincs meleg? Aztán az ukrán nép-nemzeti játékok közkedvelt darabja: bírósághoz fordult a Kijevi Polgármesteri Hivatal és a Kijevi Gazdasági Bíróság ítéletben kötelezte a gázszállítót a szállítások folytatására. Ugyanígy tett a Kijevi Ügyészség is.
Ettől persze gáz még nem lett. A Kijevenergo még mindig nem tud fizetni, mert nem kapta meg a Kijev Városi Állami Adminisztrációtól a szerződés szerint neki járó kompenzációt az érvényben lévő lakossági gáztarifák és önköltségi ár között. Próbálom megérteni a helyzetet, ki és miért nem fizet, nézegetem a neten a szóbanforgó cégek oldalait, a Naftogáz és leányvállalatai full állami tulajdon, a Kijevenergo 2/3-a ukrán tulajdon, 50%-a állami cég kezében van, 12%-a a Kijev Városi Önkormányzaté, a részvények 1/3-a külföldieké.

A gordiuszi csomót Szávik Suszter ma esti műsora vágta át, meghívta az érintetteket: a polgármesteri hivatalt, a gázszállítót, hőerőmű üzemeltetőt, újságírókat, politikusokat szokásos, esti show-jába. A műsorban a kijevi főpolgármester úr ünnepélyesen megígérte, hogy hétfőn bemegy az irodájába, nagyon sürgős átutalással teljesíti a tartozás kb. harmadát, a fennmaradó összeget pedig kifizeti év végéig. Nemes egyszerűséggel egyes szám első személyben beszélt, biztosítva a hallgatóságot arról, hogy ő nem politikus, így betartja szavát. A gázszállítás megindul, a Kijevenergo hétvégi túlórák segítségével húzza fel a kapacitásokat. Ígéret szerint december 16-ig visszaáll a régi rend és meleg, meleg víz lesz a lakásokban.

Tudom, földhöz ragadt vagyok, de még ma sem értem, ha ez ennyire egyszerű, akkor miért nem fizetett korábban a Kijev Városi Állami Adminisztráció?

Nincsenek megjegyzések: