2008. november 24., hétfő

a Голодомор/Holodomor 75 évfordulója

A XX.sz. során a világ egyik éléskamrájának csücskében, Ukrajnában többször is dúlt éhínség -- aszály következtében 1921-22-ben, a kolhozosítás és iparosítás idején 1932-33-ban és a II.VH-s pusztítást követően - 1945-47-ben.

Az 1932-33-as nagy éhínség (holodomor) Ukrajna történelmének egyik legtragikusabb eseménye. Ez az éhínség volt az eredménye és ára a szovjet erőltetett gazdaság-korszerűsítési programnak, az erőszakos kolhozosítás/kollektivizálás és kuláktalanításnak. A gabonatermést az utolsó szemig begyűjtötték, az elmaradt termés fejében minden egyéb mezőgazdasági terményt elvittek a falvakból, élelem nélkül hagyva a vidékieket. Szigorú, akár halálbüntetés járt a rejtegetőknek. Az így begyűjtött gabonát exportálták és a bevételből az iparosításhoz szükséges beruházásokat, gépeket finanszírozták, illetve az iparban dolgozókat élelmezték. A vidéken tömegesen éhező embereknek megtiltották a kiutazást, a falvakat elzárták a külvilágtól, nehogy híre menjen az éhínségnek. Kemény kézzel, szervezetten, központi irányítás mellett a helyiek részvételével folytak az események. Az éhezés a Szovjetunió több területét sújtotta, Ukrajnát, Volga menti vidéket, Kazahsztánt, É-Kaukázusi területet. Különböző becslések szerint csak Ukrajnában 3-10MM ember szenvedett éhhalált. A holodomor tényét és történetét évtizedekig elhallgatták, a független Ukrajna létrejöttével nyíltak meg levéltárak és tárták a világ elé a tragikus eseményeket.

Ma a holodomor sajnálatos módon rendkívül átpolitizált kérdés Ukrajnában. A köztársasági elnök úr nem kevés energiát fektet abba, hogy a világ ezt a tragédiát az ukrán nemzet elleni népírtásként ismertesse el. Értelmezése szerint "egy előre tervezett, szándékos népirtás volt az akkori korszak legfüggetlenebb rétege, az ukrán parasztság megtorlására", a tudatos éheztetés kimondottan az ukránok ellen irányult, a sztálini rezsim ilyen módon kívánta kiírtani, letörni és elfojtani az ukrán nemzeti mozgalmat, öntudatot. A 75 évfordulót nagy reklámkampány kísérte, tervek szerint országszerte emlékműveket létesítenek emlékezésként. Eddig 15 ország, (köztük Magyarország) ismerte el genocidumként a holodomort (vajon az örmény genocidumot a magyar országgyűlésnek mikor sikerül elismernie).

Nincsenek megjegyzések: