2008. október 14., kedd

Istenanya oltalma ünnep - az ukrán kozákság napja - az UPA emléknapja

Ma (munkanap) egyszerre 3 dologra emlékeznek Ukrajnában - pravoszláv egyházi ünnep, a szent Szűzanya leplének (Istenanya Oltalma) napja (праздник Покрова Пресвятой Богородицы); egyben ma ünneplik az ukrán kozákokat és ma van az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) napja is. Nem véletlennek köszönhető az ünnepek ilyetén egybeesése - elnöki rendeletek kötötték össze a kellemest a politika által kívánatossal.


Az eredeti ünnep, a Szűzanya leplének legendája valós történelmi eseményhez kötődik, az 1.sz.ban a szaracénok görögök elleni ostroma idején esett meg az a csoda, hogy az esti ájtatosság idején Szent András, Krisztus megszállottja észrevette, hogy a Szűzanya leszállt az égből. Égi fény, Angyalok és szent csődület kísérte a Szűzanyát, aki könnyezve imádkozott a templomban a keresztényekért és imáját befejezve a fejét takaró leplet óvó takaróként borította a keresztények feje fölé. A Szent Anya megjelenése és áldása bátorította és serkentette a görögöket, minden erejüket összeszedve legyőzték a szaracénokat. A monda másik verziója szerint a Szűzanya a vízbe mártotta fátylát és a tengeren keletkezett vihar szétfújta az ellenséges hajókat.

Az egyházi ünnephez népszokások is társultak az évszázadok során, ez a nap volt az ősz-és tél elválasztó napja,
szólás szerint ebédig ősz, ebéd után tél volt már. Megfigyeléseik szerint a tél olyan lett, mint amilyen az időjárás volt ezen a napon. Eddigre befejezték a mezei munkákat, a tél közeledte miatt az állatokat fedett helyre vitték. A nap egyben a hajadonok ünnepe is, úgy tartották, ha ezen a nap hó fedi be a földet, sok esküvő várható. A lányok már a reggeli misén azért imádkoztak, hogy "hó takarja be a földet és kendő az ő fejüket". A házakat (különösen a repedéseket, nyílásokat) rendbe hozták, a nyári lakból ilyenkor költöztek a melegebb téli házakba, megkezdődött a fűtési időszak. (Ez utóbbi szokás máig fennmaradt, Kijevben pl. október 15-vel kezdődik a fűtési szezon -- az épületek 90%-a távfűtéses).

Egy 1999-ben született elnöki rendelet nyilvánította ezt a napot az ukrán kozákok napjává, az ukrán kozákság megjelenése, szerveződése, tevékenysége és történelme példája az ukránok szabadság és függetlenségvágyának, szorosan kapcsolódik az ukrán nemzetiség és függetlenség mozgalmához. A mostani köztársasági elnök nevezte ki ezt a napot az Ukrán Felkelő Hadsereg emléknapjává. E 2 utóbbi ünnepről állami szinten emlékeztek meg, a köztársasági elnök és a kormányfő asszony közös koszorúzást tartott Kijevben a Szófia téren, Hmelnyickij szobránál és egyúttal ott zajlott ünnepélyes keretek között a frissen végzett katonai növendékek eskütétele.

Nincsenek megjegyzések: