2008. október 4., szombat

ez a gáz

Nem mindennapi körülmények között zajlottak az orosz-ukrán kormányfői tárgyalások a jövő évi gázszállításokról. Az egyébként sem egyszerű orosz-ukrán kapcsolatokat sok minden beárnyékolja, legfrissebbként az ukrán fegyverszállítmányok Grúziába, a mai ukrán belpolitikai helyzetben egyre valószínűbbek az újabb rendkívüli választások.

Tyimosenko és Putyin alapvetően 2 témában tárgyaltak, az 1ső az együttműködés politikai alapjai, mint pl. lesz gáz jövőre is, ennek ára az elkövetkező 3 évben fogja elérni a világpiaci szintet, a szállítmányok közvetítő nélkül mennek, GP közvetlenül a NG-nak, együtt re-exportálnak 3dik országokba. A másik téma a gázszállítmányokkal kapcsolatos gazdasági kérdések: a gáz mennyisége, ára, a jelenlegi NG adósság (USD 1,8MMM) visszafizetése, no meg a 11MMM m3 gázzal kapcsolatos külön elszámolás. A jövő évi ár, ill. számításának formulája még nem ismert, a világpiaci ár USD 500 körüli, az ukrán 2009 évi költségvetés USD 250-re készült, ami optimista scenario figyelembe véve a mai viszonyokat. Ukrajna biztosítja az orosz gázszállítmányok akadálytalan tranzitját nyugat felé, segíti a GP-ot az Ukrajna területén gázelosztással foglalkozó production site-ok vásárlásában és támogatja az orosz belépést a WTO-ba. A 2 fél szándékai szerint az elkövetkező 2 hónapban véglegesítik a megállapodásokat. Kérdés, kivel és mennyi időre?

A gázszállításokról szóló tárgyalások eseményeiről a híradásokból folyamatosan bontakozott ki ez a kis színes. Csütörtök reggel az ukrán köztársasági elnök lvovi látogatásra indult, rövid megtett út után műszaki probléma miatt visszafordult,
kényszerleszállást hajtott végre, egy másik előkészített állami gépen elutazott. Ezzel egy időben az elnök úr sajtósa nyilatkozott, hogy a miniszterelnök-asszony összefutván az elnökkel a reptéren, minden udvariassági és etikett szabályt megsértve nem ment oda hozzá, nem üdvözölte, hanem egyből a VIP váróba távozott. Majd egy kis rövid híradás, hogy valójában az a gép, amin az elnök elrepült, a miniszterelnök-asszonyra és delegációjára várt, akik így nem tudtak időben elindulni a korábban egyeztetett, elég fontos moszkvai tárgyalásra. Nyilatkozat az elnöki titkárságról - a gép tulajdonképpen tartalékként szolgált az elnök útjához. Röpke polémia arról, ha ez a gép tartalék volt, miért nem készített elő az államigazgatási hivatal repülőt a kormányfő tervezett orosz útjára. És megszólalt a miniszterelnök-asszony titkársága is, az elnök készakarva akadályt kívánt görgetni a kormányfő moszkvai útja elé. Azután apró hozzászólások, tisztázása annak, hogy nem volt tartalékgép előkészítve egyik úthoz sem. A miniszterelnök-asszony egy kis charter-gépet kerített és ezen repült el delegációjának 7 másik tagjával, a többiek órákkal később követték. Péntek délutánra az is kiderült, az elnök gépével nem volt műszaki probléma.

Azért lássuk be, ez nem csúnya, mondjuk soft és vicces, tutin van még ennél lejjebb is. 4 éve még összeölelkezve, kéz a kézben álltak a Majdanon, narancsos szövetségesként indultak tömegek és lelkek által támogatva a változásért, új, jobb, tisztább jövőért. Ők a 3-szoros koalíciós partnerek, akiknek Ukrajna érdekei mindenek előtt.

No comment.
Képzeljétek, ha nem lennének szövetségesek?

Nincsenek megjegyzések: