2008. október 13., hétfő

előrehozott választási játékok

A köztársasági elnök úr múlt csütörtökön, október 9-én rendeletével feloszlatta az ukrán parlamentet, a Verkhovna Rada-t (VR) és előrehozott választásokat tűzött ki december 7-re. Másnap, pénteken, október 10-én, a narancsos szövetséges, БЮТ (Julia Tyimosenko Blokkja), a Kijevi Körzeti Bírósághoz fordult keresettel, hogy a bíróság nyilvánítsa érvénytelenné az elnöki rendeletet, mert az törvénytelen.

Ukrajnában a bíróságokon bármit és bárkit fel lehet nyomni, és pénzügyi érvekkel vagy esetleges egyéb nyomásgyakorlással az elvárt ítéletet nagy valószínűséggel el lehet érni. A törvényellenességgel kapcsolatban 2 indokot hoztak fel, az egyik, hogy parlamenti határozat ellenére még mindig nem készült el a választók névjegyzéke Ukrajnában, a másik pedig, hogy nincsenek meg a szükséges források a választások lebonyolítására. I
tt, ahol maholnap a szavazások és választások népi játékká válnak, mert az elmúlt 4 évben 4-szer választottak vagy parlamentet, vagy elnököt, tisztán és demokratikusan, nem tudni, hogy ki és mi alapján szavazhat, vagy nem szavazhat?

A bírósági kereset beadását követően a köztársasági elnök eltávolította az egyik bírót, mondván, nincs ahhoz joga, hogy ezzel a keresettel kapcsolatban határozatot hozzon. Egyből, szombat reggel elindult a választási kampány, összeült a Központi Választási Bizottság és kérte, hogy a számításai szerint szükséges
UAH 417MM összeget október 13-ig bocsássák rendelkezésére a választások lebonyolításához. Az elnök felszólította a kormányfőt, biztosítsa a forrásokat. De még ugyanezen a napon (szombat!) a körzeti Bíróság ítéletével felfüggesztette az elnöki rendeletet, így a választások szervezésével kapcsolatban senki nem dolgozhat, leállt a gépezet.

Vasárnap pihenésképpen kicsi purpárlé következett, de-lesznek-de-nem-nem-lesznek-választások, aztán ma, hétfőn, jött a végső, döntő érv: az elnök megszüntette a Kijevi Körzeti Bíróságot -- és ha nincs bíróság, nincs határozat sem.Ez a kis utójáték méltó megkoronázása Ukrajna legrövidebb ideig dolgozó parlamentje működésének. Tavaly szeptember 30-én tartották az első előrehozott parlamenti választásokat, a szavazás eredményeként, november 23-án kezdte meg munkáját a 6. VR. A választások eredményeként 5 párt jutott be a parlamentbe: RP (Régiók Pártja, Janukovics vezetésével), BJUT (Júlia Tyimosenko Blokkja), NU-NSz (Mi Ukrajnánk-Népi Önvédelem Szövetség, az 1ső Juscsenko pártja, a 2dikat Lucenko vezeti), a KP (Kommunista Párt) és LB (Litvin Blokkja). Bár a narancsos koalíciót megint hamar összehozták, kezdettől fogva ingatag lábakon állt, a koalíciós szerződést aláíró 227 képviselő mindössze 1 szavazati többséget jelentett a parlamentben. Ennek ellenére simán sikerült megválasztani a parlament elnökét, de a miniszterelnököt, csak többszöri nekifutásra tudták megszavazni, mert a koalíció 2 tagjának sem működött az elektromos rendszerben a szavazókártyája, illetve a megismételt szavazásnál a parlament elnökének szavazólapocskáját, mellyel az elektromos rendszerbe beléphetett volna -- ellopták. Harmadszorra szavazták meg a miniszterelnöknek jelölt Júliát -- kézzel feltartott szavazással.

Kalandosan indult és így is folytatódott a parlament munkája. Amit lehetett, összehoztak, ennyiszer sosem romlott el még a szavazást biztosító elektromos rendszer, volt áramhiány, sorozatosan blokád alá vonták a parlament elnökének pulpitusát, aki így számos alkalommal nem tudta megkezdeni munkáját, fizikailag akadályozták meg a képviselők bejutását az országgyűlés termébe.
Határozatot kevés esetben tudtak hozni, a 2008 évi költségvetést (képviselői ellátmányukkal együtt) megszavazták, ezenkívül egyetértettek a nyugat-ukrajnai árvízi csapás károsultjainak megsegítésében.

Csoda-e, hogy a 6. Verkhovna Rada kitüntette magát nemcsak a minden idők legrövidebb ideig, hanem a legeredménytelenebbül működő országgyűlés címmel is?

E gyümölcsöző törvényalkotói munkát a képviselők nem ingyen végzik,
havi UAH 52 ezer üti markukat, ez durván HUF 2 millió. Erre jönnek a különböző pótlékok bizottsági tagságtól függően és a kedvezmények. Ez utóbbiak száma sem kevés, pl. joguk van állandó lakóhelyüktől függetlenül lakásbérlési ellátmányra, vagy lakás célját szolgáló ingyenes ingatlanra. A tavalyi, új parlament megválasztását követően 42-en fordultak lakáskérelemmel Kijev városához és kapták meg tágas, belvárosi lakásaikat (belvárosi lakást havi EUR 2,5 ezertől lehet bérelni). Plusz a költségellátmány, valamint a nyári pótlék. A külön juttatások különösen annak fényében érdekesek, hogy a képviselők amúgy is ingyenesen közlekedhetnek bármely közlekedési eszközzel, ők és családtagjaik térítés nélkül használhatják a repülőterek, pályaudvarok, kikötők, stb. hivatalos, VIP várótermeit, mindenütt ingyen parkolhatnak, korlátlan és ingyenes egészségügyi biztosítást élveznek, térítés nélkül bármilyen autós közlekedést igénybe vehetnek feladataik elvégzéséhez, így szállhatnak meg szállodákban, ingyenes szanatóriumi ellátást kapnak és térítés nélkül nyaralhatnak a Fekete-tenger partján a parlament tulajdonában lévő nagyon kellemes, minden luxussal ellátott üdülőkben.

Képviselőnek lenni jó. Készüljetek, mindjárt indul a nagy választási show.


2 megjegyzés:

O.Attila írta...

Ez annyira hihetetlen, hogy teljesen biztos, hogy így (vagy még ígyebbül) van.

Nagyon jó a bejegyzés, és a blog is nagyon tetszik!

Observer írta...

Köszi, Attila és gyere máskor is erre!