2008. szeptember 10., szerda

nyugi-nyugi

A mai elektronikus napi sajtót olvasva látom, a média egy része ismét a "Grúzia után Ukrajna jöhet" c. hipotetikus sztorizásba indult, kvázi nem érik be az oroszok Grúziával, hamarosan Ukrajnát is visszaterelik saját érdekszférájukba. Van, aki konkrétan Szevasztopol és környékére szűkiti le az oroszok "következő célpontját". Kétségkívül, Szevasztopol és a Krími félsziget fájdalmas pont tatároknak, oroszoknak és ukránoknak egyaránt, de overall meggondolatlannak tartom ezt a "most majd Ukrajna következik" hullámverést. A helyzet sokkal-sokkal árnyaltabb. 2 szláv nép, közös gyökerekkel, rokon nyelvekkel, pravoszláv vallással, pár-száz év vélt-és valós sérelmekkel megrakott közös történelemmel, közeli kultúrákkal, tradíciókkal stb. Az oroszok és a NATO megítélésében az ukránok rettentően széthúznak, homlokegyenest másképp vélekednek az "Nato-vs.-orosz közelség" kérdéséről Nyugat-Ukrajnában, mint keleten, vagy mondjuk a Krímben. Ukrajna és Oroszország között a gazdasági együttműködés szoros, az ukrán külkereskedelem 60%-a bonyolódik az oroszokkal, mikroszinten a kapcsolatok jól működnek, bár a "nagy szomszéd" időnként betart és bizonyos ágazatokban ilyen-olyan módon korlátozza az ukrán exportot. A jövőben bizonyosan nem marad ez válasz nélkül majd ukrán részről a WTO-tárgyalásokon. Ukrajna energiafüggősége az oroszoktól nem vészes, az ukrán gázszükséglet harmada származik tőlük, a világpiaci ár feléért, viszont az orosz gázexport 80%-a Ukrajnán megy keresztül - itt rendesen "revolverezik egymást".

Remélem nem eszik olyan forrón a kását. Ezek a beszólások arra jók, hogy az amúgy is belpolitikai problémákkal terhelt Ukrajna nemzetközi tőkepiaci megítélését - az ukrán kockázati felárat - a többi fejlődő piachoz képest jobban megnyomja. Augusztusban az ukrán országkockázat árának növekedése az orosz emelkedés 5-szöröse, pedig Ukrajnában béke van.

A belpolitikai helyzetet érintve lehet tippelni, hogy melyik országban lesznek (hamarabb) előrehozott választások: Ukrajnában, vagy Magyarországon. A helyzetet előidéző problémakör a 2 országban nagyon-nagyon különbözik, eredményeként viszont van néhány közös csupa "közhelyes" dolog: mint pl. kisebbségben evickélő kormány, felbomlóban lévő koalíció, totál megosztott társadalom, kiábrándult és a politika irányába közömbössé vált választói rétegek.

Nincsenek megjegyzések: