2008. augusztus 19., kedd

itt az erő

Ülök békésen a költség-helyemen, amikor este 6 óra tájt az íróasztal, a szekrények rezonálnak, az egész szoba és az épület rettentő remegésbe kezdett. Azon gondolkodtam, mi a bánat lehet ez, mi mehet az úton, esetleg új metrót fúrnak, vagy csak az épület mondja be az unalmast.

Ennek fele sem tréfa, gép kikapcs és elindultam (volna) haza. Vologya bácsi azt mondja a telefonba, nyugodtan dolgozzak, most nem tudunk menni autóval, mert tankok vonulnak az úton. Gyorsan lepattantam az utcára és valóban, az ukrán hadi arzenál egy része ott vonult épületünk előtt az úttesten, mindenféle sorozatvetők, rakétavetők, nagyrakéták, katyusák, tankok, harckocsik, terepjárófélék, rakétaelhárítók és a bánat-tudja-mi-minden, megjegyezhetetlen nevek (a kollégák sorolták).


Fél órán keresztül, egymás után tömött sorokban, parancsnoki, zászlós dzsippekkel elválasztva végigmentek a Zsiljánszkáján, majd akkurátusan rákanyarodtak a Krasznoarméjszkájára és levonultak a Krescsatyikra próbát tartani a szombatra tervezett katonai parádéra (függetlenség napja lesz). Lőttek párat - azt is próbaképp.

Katonai díszszemle vagy 8 éve volt utoljára, most nagyon is beleillik az itteni politikai vonalba - egy nemzet, egy nyelv, egy egyház. Mint látjuk, még az erő is velük van.Nincsenek megjegyzések: