2008. augusztus 23., szombat

az ukrán zászló ünnepe

Az ukrán zászló kék és sárga színpárja a békés, felhőtlen kék eget, hegyeket, tiszta forrásokat és a sárgán aranyló, bő-termésű búzamezőket jelképezi. A színek használata a Kijevi Rusz idejére megy vissza, hivatalosan ilyen zászlót Lvovban, 1848-ban lobogtattak először, majd 1918-ban, a Nyugat-Ukrajnai Népi Köztársaság kikiáltásakor vezették be igen rövidke időre, Ukrajna hivatalos zászlója 1991 augusztusától. Rendkívül népszerű, sokat és sokszor használják, nem feltétlenül csak az állami ünnepeken, mert tudjuk, errefelé gyakoriak az utcai felvonulások, demonstrációk, vélemény-nyilvánítások, melyeket ilyen-olyan pártok és politikusok szponzorálnak - nem kevés zászlóval gyülekeznek, vagy vonulnak a békésen "tüntetők".

Mostanában Ukrajna békés kék egén felhők gyülekeznek, azért mára mégis a kéken hullámzó fekete-tengeri szevasztopoli kikötőbe visszaszálingóznak az orosz hadihajók. A grúz-oszét-orosz háború kitörését követően a Fekete-tengeri Orosz Flotta néhány hajója a grúz partokhoz úszott, erősítésnek, mert biztos, ami tuti, meg egyébként is volt arrafelé némi "teendő" az oszétok, orosz állampolgárok, ill. az oroszoktól független olajszállítmányok útjainak kapcsán. Ukrajna figyelmeztette az oroszokat, nem szeretne fegyveres konfliktusban segédkezni és az ilyesmibe bonyolódott hajókat nem engedi vissza. Másnap kommentálták, hogy ők nem úgy gondolták, ez nem hivatalos álláspont. De harmadnapra a köztársasági elnök úr rendeletet hozott az orosz flotta ellenőrzéséről, amely kiterjed a flotta szigorú ellenőrzésére, ideértve mozgását, pénzügyi teljesítéseit és fegyelmét, a flotta alkalmazottainak és családtagjainak tartózkodási engedélyeit. Az orosz flotta szigorú ellenőrzésével és a hadihajók mozgásának korlátozásával kapcsolatban részletes eljárási rend is született.

Ezt olvasván gyakorlatias kérdések ötlöttek fel bennem, mit tesznek majd az ukránok, ha az illető orosz hajó nem tájékoztatta 72 órával indulása előtt a hatóságokat, tényleg fel fogják tartóztatni? Valamint, szoktak-e ukrán vámosokat felengedni, hogy ellenőrízzék az oroszok milyen fegyverkészletet visznek magukkal? Nekik is ki kell nyitni a csomagtartóikat és a bőröndjeiket? Mi módon fogják létszám és útlevélvizsgálat alá vetni a matrózokat és értékelni a "milyen célból és hová mennek" kérdésre adott válaszokat? Ugye, needless to say, hogy az oroszok ezt oroszellenes lépésnek vették, tárgyalások kezdődtek és most (ismét) a beszólások korszakát éljük. Ukrajna sietett biztosítani Oroszországot arról, hogy szerződés szerint 2017-ig használhatja a szevasztopoli kikötőt és miután az oroszok elmagyarázták, hogy az orosz flotta parancsait a Kremlből kapja, nem Kijevből, az ukránok nyilatkoztak, hogy nem akarnak beleszólni a flotta ügyeibe, csupán felügyelni kívánják. (A képen a Moszkva nevű rakétacirkáló, a Grúziában járt 4-es konvoj flagship-je - visszatérés közben.)

Jaj-jaj.

A hadügyekért felelős ukrán miniszter, Jehanurov úr ugyan aláírta a köztársasági elnök úr által hozott rendeletet, az igazságügy minisztérium regisztrálta, mint Jehanurov úr tegnap este az 5-ös csatornán elmondta, ez csak akkor lép életbe, ha a kormány is jóváhagyja. Ó, az a fránya kormány, aki szabotálja az ügyek intézését! Jehanurov úr még azt is kifejtette, hogy a kaukázusi események megmutatták, mennyire egyedül vannak baj esetén a világban, ezért az ukrán hadsereget - amely azért ma is képes megvédeni Ukrajnát - rendesen fejleszteni szükséges, a jövő évi költségvetésben előirányzott UAH 10 milliárd helyett, nekik 32 -re van szükségük.

Miközben udvariasan a tv-ben nyilatkozott, a Fekete-tenger kék habjain, a túloldalon megjelent néhány NATO hajó, elsőként 1 amerikai, mert ők pedig grúz humanitárius akcióhoz nyújtanak segítséget. Hm-hm. Az oroszok meg erre azt mondták, hogy ők figyelemmel követik a hajókat és folyamatosan eleget tesznek békefenntartói feladataiknak.

Hát ez az, ettől a büdös nagy humanitárius és békefenntartói segítségtől tartok én. Talán egyszerűbb lenne, ha az érintett felek pl. megtanulnának sakkozni - ez stratégiai észjáték - és sakk-versenyeken mérnék össze erőiket. Alternatív megoldásként és fizikai erőpróbaként a szkandert javaslom.

Nincsenek megjegyzések: