2008. június 20., péntek

Szevasztopol - a tengeralattjáró-bázis múzeum

Ukrajna területén 24 megye, a Krími Autonóm Köztársaság és 2 különleges státusszal felruházott, önálló város: Kijev és Szevasztopol található. Szevasztopol a Fekete-tenger mellett, a Krími félsziget délnyugati csücskében fekszik, a tenger felől öblökkel dúsan szabdalt, illetve a szárazföld felől dombok veszik körül. Természetes módon védett, szerencsés és kényelmes fekvésű hely. Különleges földrajzi fekvése révén jelentős geostratégiai pont, a keresztény és muszlim Európa, a keleti és nyugati civilizáció, ill. régi idők kereskedelmi útvonalainak metszéspontja, ma az Orosz és az Ukrán Tengeri Flotta támaszpontja, a Krími félsziget 2. legnagyobb városa, ipari és kulturális központ, nyaralóhely, no és yachtkikötő.

Már az ókori idők elejétől volt település erre - a Krími félszigetnek Tauria volt a neve, taurisziak, szkíták, szarmátok lakták. A görögök i.e. VI.sz.-ban hódították meg ezt a területet, Szevasztopol mellett, Chersonesus néven várost alapították, amely a Boszporuszi Királyság része volt. Később a félszigetet lerohanták a gótok, hunok, kazárok, bizánci görögök, mongolok. A XIII.sz.-ban genovaiak bukkantak fel, utána a velenceiek alapítottak újabb településeket. Az élénk kereskedelem a török invázióig tarott (XV.sz.), majd a tatárok megerősítették meg hatalmukat és önálló kánságot alapítottak, a török birodalomnak fizettek adót. A Krímet az oroszok a XVIII.sz.-ban foglalták el, Szevasztopolt II.Katalin cárnő rendeletével 1783-ban alapította, neve a Dicsőség Városát jelenti, görög eredetű szó. Rossz nyelvek szerint amikor a futár a cárnő alapító-rendeletét vitte a mai Herszon (jóval kevésbé elegáns, provinciális hely) és Szevasztopol városokba - egyszerűen összekeverte a rendeleteket, és a herszonit, ami valójában Szevasztopolé lett volna és ami inkább hajaz a Chersonesus névre, a másik város kapta. A dicsőség városa azért szépen hangzik.
A Krímért, és Szevasztopol közvetlen környezetében több híres csata dúlt, a krími háborúban itt csaptak össze a török-angol-francia-szárd koalíció hadtestjei az orosz csapatokkal.

A gazdag történelmi múlt nyomai a város környékén láthatók, így a görög múlt maradványai Herszoneszben (feltárt település) és a genovaiak várának romjai. A krími háború szembenálló feleinek mozgása, a csataterek ismertek és látogatottak. Szevasztopol egyébként a II.VH-s harcok és bombázások miatt gyakorlatilag teljesen elpusztult, 3 ház maradt meg.


Szevasztopol a szovjet időkben zárt város volt, a Balaklava szomszédos város-részben elterülő szovjet fekete-tengeri hadiflotta kikötő és tengeralattjáró-bázis miatt. Balaklava egyáltalán nem szerepelt a térképeken, még az odavezető utakat sem tüntették fel. A bázis ma múzeum. A II.VH-t követően, miután 2 japán városra atombombát dobtak, Sztálin utasítására az '50-es évek végén építették, mintegy 6 év alatt készült el. Gránitba vájt és betonnal borított, földalatti, csatornákkal ellátott, raktárokkal és számos egyéb helyiséggel felszerelt hermetikus kapukkal lezárható egység.

Nemcsak tengeralattjáró-bázis, ahol a kis-és közepes méretű tengeralattjárók rendszeres karbantartási és javítási munkáit elvégezték (nagyságtól függően 7-9 tengeralattjárót tudott egyszerre fogadni), szerelőüzem, fegyver-és töltet-raktár, hanem egyben atombiztos óvóhely is, ahol egyidejűleg 3000 ember lakhatott el 30 napig, teljes ellátmánnyal, ideértve a szükséges élelmiszereken, ruházaton, stb. kívül a tárolt levegő mennyiségét is. Az elképzelés alapjául az a gondolat szolgált, hogy atomháborús első csapás elszenvedése esetén a bázison elbújtatott tengeralattjáró a biztonsági időt követően kijön és atomtöltettel ellátott torpedóval visszavág. A visszavágás lehetősége mindjárt elrettenti az esetleges meggondolatlanul elsőként csapkodókat... Nem tudom erre ma mit mondjak, igazából beteg gondolatnak tartom. A bázison üzembehelyezését követően mintegy 300-an dolgoztak, szupertitkos helyen szupertitkos alkalmazottak, extra-kiemelt ellátásban. Mindez tartott a presztrojka kezdetéig, a '90-es évek legelején állították le végleg.

Bizony szomorú dolog ma egy ilyen lerobbant, valaha grandiózus, tuti stratégiai támaszponton, a régi dicsőséges élet "romjain" sétálni -- de ilyen idők voltak, hál'istennek feleslegesen született, mint megannyi egyéb beteg megalomániás ország-vezér-fütyi fejéből kipattant military ötlet. A hadiflotta kikötője egy szép, védett öbölben volt, amelynek lezárásaként 2 mesterséges mólót is építettek, éjszakánként a 2 móló között fémhálót feszítettek ki, hogy az arrafelé eltévedt, ellenséges tenger-alatti járműveket megállítsa és elfogja. Tiszta James Bond film-fogás, nemde? Azt követően, hogy a '80-as évektől pénzszűke miatt nem volt üzemanyag a hadiflottának, a vizet már nem tudták szennyezni, ismét megjelentek a halak és visszafoglalták a természetből azt, ami valójában nekik jár. Ma is ott úszkálnak a horgászok örömére, a parton korzó épült, hangulatos éttermek nyíltak a gyönyörű öbölre és euró-milliókat érő jachtok parkolnak/horgonyoznak a mólóknál, ékes bizonyítékául annak, hogy az Ukrajnáról publikált egy főre jutó GDP eloszlása nagyon is egyenetlen az emberek között...

Nincsenek megjegyzések: