2008. június 14., szombat

Sir Paul Kijevben

Paul McCartney Kijevben adott szabad koncertet - Independence Concert - Pincsuk úr alapítványának szervezésében, a Majdan Nyezalezsnosztyin (Függetlenség tere). A koncert, amely szándék szerint Ukrajna különböző nemzedékeit nemzetiségi, vallási, politikai és geopolitikai hovatartozástól függetlenül szimbolikusan egyesítheti a béke, a szeretet és az egység, vagyis azon eszmék köré, melyekről Paul és a Beatles dalai is szólnak. Egy koncert a megosztottság ellen, amely az ukránok között a kölcsönös megértést és bizalmat hivatott erősíteni. (A képen Paul hangpróbát tart a Majdanon szombat du.)

A színpadot már hét elején el kezdték ácsolni és csütörtök reggelre lezárták a Krescsatyik ideeső, középső részét. A Város beállt, dugóban álló autók morajlása közepette mondjuk szokásosnál türelmesebben szemlélte a készülődést és várta a szombat esti eseményt. Szombaton du. 5 órára már a főút megtelt, a színpaddal szemben "fan zones" került kialakításra, állóhelyek, szervezetten, egységekre bontva, mert rajongói több országból kísérték el Sir Pault kijevi koncertjére. A fan zóna mögött ácsolt ülőtér készült -- a VIP vendégeknek. A Krescsatyikon többfelé, hatalmas kivetítőket helyeztek el a nézőknek. Fél 6-ra azonban az ég szürkévé vált, majd elsötétedett, eszméletlen esőzés indult, amely az idő teltével egyre inkább erőre kapott, mintha csak dézsából öntötték volna, heves villámlások és dörgések közepette órákon át úgy szakadt, hogy a kijevi utcák kanálisai nem tudták elnyelni a lezúduló égi áldást, így a víz szélesen hömpölyögve folyt a járdákon és az utakon. Nekem teljességgel elképzelhetetlen volt, hogy ebben a viharos-szeles, sűrű villámlásokkal tarkított esőzésben, ezzel a gazdag technikával felszerelt koncert egyáltalán elindulhat. Este 9-re a kicsit megfogyatkozott tömeg esernyőkkel, esőkabátokkal felszerelkezve várta a koncert kezdetét, a szakadó eső ellenére az emberek csapatosan vonultak a Krescsatyikra. A koncertet egyenes adásban közvetítő tv csatorna és "hergelő" , jól ismert popzenész-moderátorai a helyszínről bíztatták az embereket, mert nemcsak Kijevben, hanem Ukrajna másik 7 nagyvárosában is a főtereken kivetítők előtt várták Paul McCartney érkeztét.

Fél 10-kor sharp, Paul McCartney és zenekara megjelent a fedett színpadon és ukránul, "привiт друзii!" felkiáltással köszöntötte a nézőket, a Baby you can drive my car nótával indított. A színpadon felcsendültek az ismert régi McCartney dalok, a Wings csapat Band on the run lemeze elhangzott jóformán teljességgel, némi legendás Beatles korszakkal fűszerezve. A dalok között Paul gyakran mondott ukránul és oroszul köszönetet az esőzés ellenére összegyűlt tömegnek, amikor angolul beszélt/mesélt, szavait a háta mögötti színpadi kivetítőn folyamatosan fordították. Egy dal Lindának, egy Johnnak és kis történelem - Back in the USSR. Igazi showman, aki szám-szám után egyre szorosabb kapcsolatba kerül a hallgatósággal, közös beszélgetés alakul ki, energikusan, hol a szcéna közepéről, vagy a zongorától uralja a terepet, az egyes dalokat angolul, illetve ukrán összekötő szövegekkel tarkítottan konferálja fel, magával ragadja, megénekelteti a tömeget.
Hálás Paul, és kimondottan hálás a szakadó eső dacára összegyűlt nézősereg, mindenki elégedett, kiabál, fütyül, tombol és lám, az égiek is megszánták a koncertezőket, hirtelen szélcsend lett, teljesen elállt az eső. Így sec-perc alatt mi is lehúztunk az utcára, hogy a hátralévő másfél órát egy szívként a tömeggel és az erősítőkkel dobbanva, egy óriási, lelkeket egyesítő közös énekléssel töltsük el a placcon, élvezve a fantasztikus koncertet, a kortalan együvé-tartozást, ringatózást és hangulatot: Let it Be, Hey Jude, Lady Madonna, Get Back, I Saw Her Standing There, Yesterday, Live and Let Die és zárásként a Sgt. Pepper. Frenetikus, a zene ütemével, tónusával és erejével összhangolt tűzijátékkal keretezett zárórészt követően Paul 3-szor is elhagyja a színpadot, hogy visszatérjen egy-egy közös, "utolsó-utolsó" dal erejéig, végül az ukrán-zászlót-lengetős bevonulást követően záródik a koncert.
Mint utóbb kiderült, McCartney rekordot döntött, a Krescsatyikon 350 ezren, a többi városban további 200 ezren élőben, a tv-k előtt pedig 13 millióan egyenes adásban élvezték fellépését Kijevben, amely Pincsuk úr szavai szerint 30 éve még elképzelhetetlen, 20 éve reménytelen volt, 10 éve csak álom lehetett, 5 éve a szomszéd országban (nálunk) irigyeltetett. Ma pedig itt volt. Jól van Paul, mi is szeretünk!

Nincsenek megjegyzések: