2008. május 17., szombat

Great Ukrainians

A Great Ukrainians projekt - az egyik kereskedelmi tvadó 7 hónapon keresztül futó műsora, a minden idők legnagyobb ukránját volt hívatott megtalálni. A tv műsor már hónapok óta ment, az első fázisban meghatározták a kritériumokat, melyek alapján valaki felkerülhetett a listára - érdekes kérdés és vita tárgya volt az ukrán nemzetiség és ukrán anyanyelvűség kérdése. Végül amellett döntöttek, hogy ha valaki Ukrajnában élt és Ukrajnáért tett - más nemzetiségi származása és anyanyelve nem kizáró ok. Ezt követően szavazás útján állították össze a 100 legnagyobb ukrán történelmi személyiség listáját, melyből újabb szavazások után jött össze a 10-es toplista. A 10-es toplistában lévők mindegyikét egy-egy híres közéleti, vagy médiaszemélyiség mutatta be rövid ismertetőfilmen és szóban, majd ezt követően lehetett szavazni. A végső érvelések és szavazásokat követően a legtöbb szavazatot kapott jelölt lett az ukránok ukránja 2008-ban.

A 100-as lista 1/5-e ma élő személy volt, köztük a mai politika 5 meghatározó alakja: Juscsenko elnök - a kapott szavazatok alapján 20. a listán, Tyimosenko miniszterelnök asszony (21) és Janukovics a Régiók Pártja vezetője (62), Szimonyenko az Kommunista Párt vezetője (79), Kravcsuk, a legelső köztársasági elnök (51), 6 sportoló (közöttük Sevcsenko, a futbalista, Bubka, volt rúdugró, a Klicskó testvérek, stb.). A 100-as listába 13 nő is jutott, az említett Júlia Tyimosenko és 25. Kosztyenko Lina, írónő. A nők közül érdekes megemlíteni Rokszolánát, aki feleségként meghatározó befolyással bírt férjére (Szulejmán szultán) és így az akkori politikára a XVI. században. A 100-as listán szereplők közül ketten a műsorban is szerepeltek mint egy-egy történelmi személyt bemutató, támogató, mellette érvelő "ügyvéd" - Kravcsuk, aki Lobanovszkijt "védte" és Sztupka (színész) - Szkovoroda mellett ágált.


A 10-es toplista az alábbi személyekből került ki: Valerij Lobanovszkij, Grigorij Szkovoroda, Leszja Ukrainka, Tarasz Sevcsenko, Ivan Franko, Bogdan Hmelnyickij, Vjacseszláv Csornovil, Bölcs Jaroszláv, Sztyepán Bandera, Nyikolaj Amoszov. A 10 jelöltből -- 4 politikus, 3 költő, 1 sportoló/edző, 1 orvos, 1 filozófus -, ez UGYE önmagáért beszél, hogy ma Ukrajna milyen időket él át.


A végső szavazás győztese Bölcs Jaroszláv lett, 2. Nyikolaj Amoszov, a szívsebész, 3. pedig Sztyepan Bandera, Tarasz Sevcsenko csak 4. Mielőtt még azon kezdtek háborogni, hogy Bölcs Jaroszláv mitől ukrán - emlékeztek, a szabályok nem ragaszkodtak az ukrán nemzetiségbeliséghez és nyelviséghez. Nekem belefér, ha úgy tetszik ott kezdődött minden, történelmi jelentősége és személyisége sokat mondhat a ma élőknek, legyen az ukrán, orosz, vagy más régióbeli szláv, nem megosztó, hanem történelmi tettei és útja alapján összehozza az embereket.


Legellentmondásosabb személy a toplistán Sztyepan Bandera volt, a független Ukrajnáért harcoló Ukrán Nacionalista Szervezet meghatározó egyénisége, aki sokáig vezette a szavazási listát. Számosan (fórumozók, média) nyíltan megvádolták a műsor készítőit csalással - "már megint a politika dönt" -, ugyanis villámgyorsan pár nap alatt az addig hátrébb helyezkedő Bölcs Jaroszláv és Sevcsenko előrelépett, nehogy Bandera nyerhessen. Valóban elgondolkodtató, hogy 2 nap alatt ilyen fordulat következett be. A parlamentben az egyik képviselő vizsgálatot követelt, mondván, "az emberek utolsó hrivnyáikat sms-ek küldésére költik, miközben a végkimenetelt nem tisztességes eszközökkel befolyásolják". A Bölcs Jaroszláv mellett kardoskodó utóbb elismerte, hogy beletett némi anyagiakat pár sms küldésébe, a főszerkesztő úgy nyilatkozott, hogy az sms-ek többsége néhány telefonszámhoz köthető és a projekt befejeztét követően otthagyta a csatornát. A műsor egyébként az első adást kivéve elég "steril" volt, nem voltak nagy összecsapások, átgondoltan és szervezetten haladtak előre.

Ukrajna volt a 18. ország a sorban, ahol a "Great..." projekt futott. Más országokban lezajlott hasonló projektek eredményeit összehasonlítva érdekes, hogy a közép-kelet-európai térségben inkább fordulnak a régebbi korok történelmi személyiségeihez, mint a legújabb korhoz.Magyarországon nem volt még ez a talk-show, így csak a karakterében hasonló "Legjobb könyv" projekttel vethetem össze, ami nálunk igazán megmozgatott egy egész országot - klubok alakultak, mindenki a saját kedvenc olvasmányainak listáját publikálta, az olvasás és a jó könyv került központba arra a pár hónapra, amíg a műsor ment. Ugyan Ukrajnában a Великi Украiнцi műsor nézettsége és ratingje nagyon jó volt, nekem az ország méretéhez alacsonynak tűnő össz-szavazatok száma alapján, a "Legnagyobb Ukrán" megválasztása nem jutott el olyan széles rétegekhez, nem aknázta/használta ki teljességgel lehetőségeit, ahogy egy ilyen nagyszerű scope-pal rendelkező kezdeményezéstől elvártam volna.

Link: http://www.greatukrainians.com.ua/ru/

Nincsenek megjegyzések: