2008. május 21., szerda

день банкира - bankárok napja

Ukrajnában (és Oroszországban is) szakmai ünnepnapok is vannak - ez a tradíció több dolgot is ötvöz, egyrészt elismerést jelent az adott szakmai területen dolgozók számára, az ünnepet együtt, szűkebb munkahelyi, vagy szélesebb szakmai közösségekben ülik meg, másrészt megint egy jó alkalom összejövetelre, köszöntésekre, evésre-ivásra, lazításra. A szakmai ünnepek munkanapok, egy részük történelmi tradiciók alapján, valamilyen eseményhez kötődően alakultak ki még a cári időkben, más részük nemzetközi napokhoz kapcsolódóan, vagy ukrán elnöki rendelet alapján kerültek bevezetésre. Több szakma napját még a szovjet időkben rendelet útján "nevezték ki", ezeket aztán a függetlenség kikiáltása után itt Ukrajnában eltörölték, és az ukrán kormány saját hatáskörében jelölt ki egy-egy napot az adott szakma napjává. Ez különösen azért kedvező, mert így megünneplik a "régi-volt" szovjet szakmai napot és az ukránt is - :)).

Néhány példa. Január 25-e az egyetemisták napja, másnéven Tatyjana napja. 1755 január 25-én (a régi naptár szerint 12-én), Tatyjana (név)napján írta alá Jelizaveta Petrovna cárnő a Moszkvai Egyetem alapítói okiratát. A XIX. században fokozatosan ez a nap vált az egyetemisták napjává, ettől kezdve kezdődött a szünet, az ünnep kapcsán elismeréseket, kitüntetéseket adtak át, koncerteken, bálokon emlékeztek meg az egyetemisták először csak Moszkvában az egyetem megalapításáról. 1835-ben aztán I. Nyikoláj cár rendelet útján nevezte ki Tatyjána napját az egyetemisták ünnepévé.

Május 12, az ápolók világnapja, Ukrajnában is az ápolók és nővérek napja, annak a Florence Nightingale születésének (1820. május 12) tiszteletére, aki a krími háborúban a sebesültek ellátását megszervezte, később kidolgozta az ápolás alapelveit és az ápolói munkát hivatássá emelte.

Egy 2004-ben született elnöki rendelet szerint a mai nap, május 20-a a bankrendszerben dolgozók napja. Ugyanígy elnöki rendelet útján pl. május 18-a a tudományos munkatársak, május 25 - a vegyészek napja, május 28 - a határőröké, május utolsó szombatja pedig a könyvkiadók és nyomdászok napja.

Július hónap, amikor más, egyházi, vagy állami ünnep nincs, különösen gazdag szakmai napokban (torok nem maradhat szárazon...): július 1 az építészet világnapja, július 2 az adóhivatalokban dolgozók napja, július 6 a tengeri és folyami flotta dolgozóinak napja, ez a nap egyben az Ukrán Haditengerészet napja és az Ukrán Légvédelmi Haderők napja is, július 13 - a halászok napja, július 16 - a könyvelőké, július 20-a a kohászoké, és július 27 a kereskedelemben dolgozók napja itt Ukrajnában.

Nincsenek megjegyzések: