2008. április 1., kedd

áprilisi tréfa és Bush elnök látogatása Kijevben

Ma itt is a bolondok, vagy nevetés napja van, április 1-je. Ogyesszában ez a nap выходной, munkaszüneti nap. Reggel egy kolléga azzal a viccel nyitott, hogy a Nemzeti Bank felértékeli a hrivnyát 40%-kal a dollárral szemben. Húha - mindjárt bevettem. Tudni kell, hogy a USD-UAH árfolyam az elmúlt 2 évben stabil, szerintem Ukrajna az egyetlen ország Európában, ahol a dollár ilyen keményen tartja magát. Dél körül a barátnőm telefonált, hasonló szöveggel jött, kb. "képzeld mit kényszerít ránk Amerika, 50%-kal felértékelünk a $-ral szemben”. Ha-ha, mondtam, elkéstél, ezt már hallottam. A tréfa persze valós dolgon alapul, a hrivnya tényleg alulértékelt a $-ral szemben.

Áprilisi nyitóakkordként, az amerikai elnök tegnap este érkezett Kijevbe, példátlan biztonsági intézkedések közepette. Napokkal előtte felkészítették a kijevieket, hogy útlezárások lesznek, tartózkodjanak az autózástól a városközpontban, ne tegyenek meggondolatlan mozdulatokat az erkélyeken szájtátás közepette, mert az néhány száz sniper valamelyike, akik erre az alkalomra érkeztek, félreértésében lelőheti. Így aztán tegnap este nem dohányoztam a balkonon, nehogy az esti lámpafényben megcsillanó szemüvegem esetleges életveszélyes bonyodalmakat okozzon. Az amerikai elnök látogatása tiszteletére azokon az útvonalakon, ahol áthaladt, fergeteges nagytakarítást csináltak, a kátyukat kijavították, újra-festették az útburkolati jeleket, lemázolták a korlátokat, és a szemetes-bödönöket is kicserélték. Hurrá!

Érkezési napján a Majdan Nezalezsnosztyi téren (gy.k.: Krescsatyik főpostával szembeni része) a kommunisták Nato-és Bush ellenes nagygyűlést tartottak, sok vörös, sarló-kalapácsos zászlóval. A teret szegélyező korlátokon fehér alapon piros betűs felfestés "fuck Bush fuck Nato", az egyes szavakat ötágú csillag, vagy sarló-kalapács jel választotta el. Mindezt ma reggelre eltakarították, mert ez lehetett az egyik tervezett útvonal. Bush elnök Kijevben találkozott a fontos emberekkel, az ukrán köztársasági elnökkel, a miniszterelnök asszonnyal, az országgyűlés elnökével, az ellenzék képviselőivel, feleségével együtt megnézte a Szófia székesegyházat. A templomnál régi kozák viseletbe öltözött, hosszú-bajszos, páncélos, sisakos, kardos vitézek fogadták az elnököt és feleségét, akiket az elnököt biztosító emberek egyből fémdetektorral vizsgáltak át, a helyiek döbbenetére. Koszorúztak az 1932-33-as ukrán éhínség áldozatai emlékműnél, a hivatalos ebéden megkóstolták a kijevi csirkemellet, valamint a meggyes varenyikit. Sajtóértekezleten az amerikai elnök támogatásáról biztosította Ukrajnát, hogy a Nato csatlakozást felkészítő programban résztvegyen, egyben kérte, hogy Koszovó elismerését vegyék fontolóra. No free lunch...

Reggel még időben indultam otthonról, 15 perccel később zárták le a Krescsatyikot és reggel-este frankón lehetett autóval közlekedni a központban, a lezárt utak kivételével – a többség megfogadta a tanácsot és nem autózott, egyébként város-szerte a szokásosnál is rosszabb volt a dugó-helyzet. L. ma gyalogolt – ki később kel, lezárt útra lel – :)), ma tényleg nagyon vicces vagyok.

Nincsenek megjegyzések: