2008. április 26., szombat

страстная/великая пятница - nagypéntek

Más keresztény valláshoz hasonlóan nagypénteken itt is Jézus áldozatára, kereszthalálára emlékeznek. Nagypéntek után nagyszombat jön, majd húsvét-vasárnap és hétfő - sajnos-sajnos nem fogok most erről írni, mert hazamegyek és nem leszek itt részese az ünneplésnek. Majd jövőre.


Pedig a pravoszláv húsvét külön téma, az ünnepek ünnepe, itt ez a legnagyobb vallási ünnep, nem a karácsony, nagyon leegyszerűsítve valami olyasmi filozófiai mélység van emögött, hogy megszületni nem akkora kunszt - sokunkkal megesett -, de feltámadni, -- AZ már IGEN! Húsvétkor a test, a lélek és a természet megújulását ünneplik több napon keresztül.

Ez az időszak nagyon hasonlít a január elejéhez, emlékeztek mit mondtam korábban a helyi ünneplési szokásokról -- ebben itt nincs kispálya. Idén Ukrajnában április 29-30 a kormány döntése szerint szabadnap (majd később kell ledolgozni), így az április 28-i húsvéthétfőt követő 2 nap is munkaszünnap, hozzátéve ehhez a május 1-i munka napjának 2 napos munka nélküli megünneplését -- egy teljes hét гуляние-ről beszélünk! Az erre való rákészülés már egész héten tapasztalható volt, a kijevi utakon hihetetlenül sok autó araszolt, több órás dugók, reggel 9 és este 11 között lehetetlen volt a városban közlekedni, a repülőjáratok túlfoglaltak, a Krescsatyikon késő éjszakába nyúlóan hömpölyög az emberáradat, az üzletekben nagy a forgalom és a szupermarketokban degeszre megrakott bevásárlókocsik gyűrűztek hosszasan a pénztárak előtt. A bevásárlókocsik tartalmát elnézve úgy ítéltem meg, nem fognak sem éhezni, sem szomjazni, a vásárolt szeszmennyiség alapján határozottan prognosztizálhatjuk, hogy az ünnepek alatti alkoholfogyasztás bizonyosan növeli majd az 1 főre jutó éves átlagot.

Nincsenek megjegyzések: