2008. április 5., szombat

gáz - reloaded

Most már tényleg tavasz van, megjelentek az első rügyek a fákon és bokrokon és ahogy napról napra a felmelegedés erősödik - a szürke Kijev végre kizöldül mindenki örömére.


Ennek kapcsán némi update-t írok a kis "örökzöldről": a gáz téma itt Ukrajnában még egyáltalán nem lefutott. Március 12-én ugyan Moszkvában a Naftogáz (NG) és a Gazprom (GP) szerződést kötöttek "a gáz üzletágban való együttműködésről", melyet az 1ső közlemények szerint mindkét oldal sikernek könyvelt el, ukrán részről március 1-vel kezdődően a közvetítőket kizárták, a gázt közvetlenül a NG vásárolja a GP-tól, az árat erre az évre fixálták, a szállítandó mennyiséget, adósságot rögzítették, az orosz GP pedig - bizonyos mennyiségre - közvetlen hozzáférést kapott az ukrán belső piachoz.

Ukrán részről 2 nap múlva nyilatkoztak, hogy a szerződés akkor lép életbe, ha a kormány azt elfogadja. Március 19-én az ukrán kormány elfogadta az egyezményt, úgy fogalmaztak, "néhány pontosítással", amely pontosítások egyike a GP ukrán piacra történő lehetséges szállítmányának nagysága. Az eredeti, az orosz és ukrán elnökök közötti korábbi egyezség és a 2 gázcég közötti együttműködési szerződés alapján ezt a mennyiséget a 2 fél különböző módon interpretálta. Így aztán a március 19-i ukrán kormány jóváhagyását követően a GP is nyilatkozott, miszerint nincs egyezség és a tárgyalásokat fel kell újítani. Ukrán oldalról a gáztranzit díjának megemelését is felvetették 2009-től.

Egyúttal az ukrán kormány megtiltotta a RUE-nak az Ukrajnába érkező gáz exportálását, annak tranzitják európai fogyasztók felé Ukrajnán keresztül. Közlemény szerint az intézkedés célja az ukrán gáz-energetikai balansz biztosítása, valójában a RUE működését lehetetleníti el, amely több MM m3 gázt szállított Ukrajnán keresztül az EU különböző országainak. Egyértelmű jelzés Ukrajna részéről, hogy valóban mind2 közvetítőt - az UGE-t és a RUE-t kizárják az üzletből, és Ukrajnához bármi módon kötődő bevételeiket elvágják. Az UGE az ügyészséghez fordult, mert annak ellenére, hogy az általa behozott gáz vámát megfizette, az NG nem osztotta szét a gázt az UGE vevői között és
az NG által működtetett és kontrollált gázvezeték-és tározó rendszerből saját belátása szerint időnként kivesz az UGE tulajdonában lévő gázból. Bár az UGE március 1-e óta nem importálhat gázt Ukrajnába, praktikusan az egyetlen gázszállító jelenleg is, mert az eltelt időben sem az NG, sem az NG-hez tartozó másik vállalat nem kötött külkereskedelmi szerződést gáz vásárlására vonatkozóan.

Kérdés persze, ha az NG gázt vásárolna most hirtelen, miből finanszírozná azt, mert jelenleg a technikai default szélén áll, a 2008 évi pénzügyi tervét az ukrán kormánynak még nem sikerült jóváhagynia, sem a 2006, sem a 2007 évi mérleg- és eredménybeszámoló nem került auditálásra. A NG "eredményességét" nagyban befolyásolja, hogy a gázt $ 179,5/1000 m3 áron vásárolja, a lakossági fogyasztóknak $ 50-es áron teríti és ezért teljes kompenzációt nem kap. Az ukrán köztársasági elnök többször kérte a kormányt a fennálló problémával kapcsolatos pénzügyi scenáriók kidolgozására, pl. kompenzáció, az NG által fizetendő adó mérséklése. Az ukrán kormány a napokban az adófizetésére halasztást adott annak érdekében, hogy a különböző bankok felé fennálló fizetési kötelezettségeinek az NG eleget tehessen. A vállalat vezetője az NG megújulásával kapcsolatban 2 opciót vázolt fel, a vállalat privatizálását tőzsdén keresztül, vagy a vállalat közvetlen alárendelését az elnök mellett működő tanácsadó testületnek, a Nemzetbiztonsági-és védelmi tanácsnak (sic).

Ukrajna annak ellenére, hogy nincs érvényes gázszállítási szerződése, folyamatosan fogyasztja az érkező gázt, becslések szerint az 1ső negyedéves adósság emiatt már $ 2MMM. A tárgyalásokat március legvégén kezdték újra Moszkvában.

2 kommentárt idéznék ukrán oldalról. Az egyik, magát függetlennek nevező frakció vezetője szerint a "gázszférában átláthatóság sosem volt és a jövőben sem lesz, mert nagy pénzek forognak". Szerinte azért van véleménykülönbség a köztársasági elnök és a miniszterelnök-asszony között, mert "össze kell hozni a választási költségvetést, a közeljövőben köztársasági elnöki választás lesz és szakértők számítása szerint a választási kampányhoz legalább $ 1MMM szükséges" - ne feledjük, mindketten indulni szeretnének az elnökválasztáson. A másik, a Globális Stratégiai Intézet vezetője szerint a GP-vel való húzakodás csakis a gáz árának megemeléséhez vezet, $ 320-ra teszi a jövő évi árat, amely sokkoló lesz az ukrán gazdaság, ipar és az emberek szociális érzete szempontjából. Véleménye szerint a mostani egyezség csak a probléma megoldásának elodázása és úgy gondolja, a kormánynak válságellenes gazdasági és nem politikai jellegű munkát kellene ezen a területen végeznie.

Ahogy az angol mondja -- couldn't agree more.

Nincsenek megjegyzések: