2008. április 6., vasárnap

Дом с химерами - - Az Állatos Ház

Tegnapelőtt az Állatos/Szörnyes ház kertje nyitva állt a látogatók előtt, körbe lehetett sétálni benne. A Szörnyek házát Gorogyeckij, a a legismertebb ukrán építész, az "ukrán Gaudi" építette 1902-ben. Teljes nevén Lesek Vlagyiszláv Gyezigyerij Gorogyeckij (lengyelül: Leszek Wladislav Horodecki) az "aranykorban", a XIX sz. végén és a XX. sz. elején élt és alkotott Kijevben. Számos épületet, lakóházat tervezett, legismertebbek ezek közül az Ukrán Nemzeti Múzeum, a Szt.Miklós katolikus katedrális (Krasznoarméjszkáján), a kijevi karaita zsidók istentiszteletének helyét (épületét, ami ma a Színészek háza) és persze az Állatos/Szörnyes/Kimérás ház. A Krescsatyikról hozzánk vezető, Gorogyeckij által tervezett utca ma az ő nevét viseli.
 

Gorogyeckij a házat 40. születésnapjára, alkotói munkássága és ismertsége tetőpontján, a kor új stílusában, szecesszióban (art-nouveau) építette, ám a stílusra jellemző virágmotívumok helyett mitikus alakokkal és állatfigurákkal díszítette gazdagon az épületet. A ház homlokzatán, tetején sellők, nimfák láthatóak eszméletlen nagyságú békák, elefántok, más, exotikus vadállatok feje, torzói társaságában, vadászjelenetek közepette, virágindák, koszorúk-és fűzérekkel körbevéve. A ház meredek lejtőre épül, a domb tetején lévő Bankova utca felőli része 3 szintes, a térre néző lejtős részen viszont még 3 szint látható. Lakóház céljából épült, szintenként egy-egy lakással, a 4dik szinten lévő lakás volt magáé Gorogyeckijé, a többi bérbeadási céllal készült. A mélyen a dombba vájt földszinten 2 istálló, 2 szoba a kocsisoknak, 2 kisebb lakás, valamint közös mosóhelyiség volt található. Az 1ső szinten 6 szobás lakás és 4 - a felső lakásokhoz tartozó - borospince épült. A 3dik szinten lévő lakás tágas, 8 szobás, több kiszolgáló helyiséges lakás, a Bankova utca bejárati szintjén helyezkedett el. A 4dik szinten volt Gorogyeckij lakása, az épületben a legnagyobb, nagyszoba, dolgozószoba, nappali, ebédlő, gyerekszoba, háló, vendégszoba, konyha és egyéb kiszolgáló helyiségekkel. A legfelső szinten hasonló kiképzésű lakás, 1 szobával kevesebb, a hiányzó szoba helyén lévő terasz a kilátással kárpótolta a bérlőt. A házban a kor modern vívmányai és kényelmet szolgáló technikai berendezései beépítésre kerültek. A ház melletti telket is megvásárolta Gorogyeckij, nem akarta, hogy művét bármi egyéb építmény "zavarja". A házhoz tehénistálló is tartozott (!!), - pedig ez a rész már akkor is városközpontnak számított -, mert Gorogyeckij reggelenként friss tejet akart inni - építészetileg úgy helyezte el, hogy az istálló szaga ne zavarja a bérlőket.
A házhoz több legenda fűződik. Az egyik szerint Gorogyeckij a házat vízbe fúlt lánya emlékére építette, aki családi viszály miatt a Dnyepernek ment. Ez egyáltalán nem igaz, lánya hosszú kort élt meg, 2-szer volt férjnél. Azt is mondták, hogy a házat korán elhunyt feleségének szentelte, ez nincs így, felesége túlélte Gorogyeckijt. Az a pletyka sem áll meg, hogy a házat szeretőjének építette, mert saját, családi lakhatási céllal készült. Másik monda szerint a házat fogadásból építette - kijevi építésztársával valóban kötött fogadást arra, hogy a lehetetlen elhelyezkedésű telken - melyet egyébként fillérekért vásárolt - és amely egy része mocsaras területen feküdt, házat épít. A fogadást megnyerte, abban az időben rekord, 2 év alatt készült el a ház, a lápos terület miatt részben betonoszlopos alapon, másik része egybefűggő alapra készült. Valójában a ház a cement élő reklámja volt, azidőben a cement egyáltalán nem volt népszerű építési anyag, Gorogyeckij, cementgyár tulajdonosaként, szerette volna megmutatni, mi mindenre használható. Ebből készültek a figurák, ennek köszönhette a ház jellegzetes cementszürke színét.
Gorogyeckij Vinnyica megyéből, régi lengyel nemesi családból származott, a szentpétervári művészeti akadémián végzett és a XIX. sz. végén, az építési láz idején Kijevbe érkezve alig várta, hogy megmutathassa mire képes. A kezdeti, javításra megkapott sikeres projektek után számos megbízás érkezett, egycsapásra híressé téve városszerte az építészt. Gorogyeckij ambíciózus, tehetséges, különleges és excentrikus ember volt, néhány költséges hobbival megáldva - a vadászat szerelmese volt, utazgatott és vadászgatott, erről képekkel gazdagon illusztrált könyvben számolt be, akvarelleket festegetett. Időnként az egyik helyi színháznak jelmezeket, vagy feleségének különleges ruhákat tervezett. Igazi társasági ember, művelt, népszerű, a nők kedvence, feltűnési vágytól fűtve, elmaradhatatlan kismajommal a vállán mozgott a városban, minden ajtó megnyílt előtte. Ő maga, minden után érdeklődő, nyitott ami új és modern, úttörő módon viszonyult a legújabb technológiákhoz. Gorogyeckijé volt az első autó Kijevben, felpödört bajusszal, bőrből készült autós ruhában hajtott végig a Krescsatyikon. Gorogyeckij repült először az aviátorokkal, Kijevben minden lelkes-feltaláló az ösmerőse volt. Az, hogy a legkülönlegesebb házat építse meg Kijev meredek dombján - a legtermészetesebb volt.

Az afrikai vadászatok sokba kerültek és a bérház nem hozott eleget a költséges hobbi fedezésére, Gorogyeckij hitelt vett fel és a csoda-házat zálogba tette. A hitelt nem tudta visszafizetni, így a ház más tulajdonába került.
Legenda szerint, Gorogyeckij, amikor elhagyta a házat, azt megátkozta - "Лишь потомки древа Городецкого смогут беспрепятственно уживаться с химерами" kb. "csak Gorogyeckij leszármazottai élhetnek békésen együtt a vadakkal" -
érdekes módon, az utána lévő háztulajdonosok és bérlők mind tönkrementek, illetve a házban valaha székelő alapítványok pénze felszívódott.

A szovjet időkben a házban különböző szervezetek kerültek elhelyezésre, majd társbérleteket hoztak létre, háború után egy ideig a lakóhelyüket elvesztett színészek lakták, helyreállítása előtti 40 éven keresztül orvosi rendelőintézet működött benne. Állapota jelentősen leromlott, a legalsó szintet földdel töltötték fel, hogy statikailag megerősítsék, ennek ellenére a ház kettévált, 2 része 38 cm-re eltávolodott egymástól.
2002-t követően a restaurálás több évig tartott, eredeti stílusban állították helyre az épületet, kívül-belül, és a kertet is, ahol kicsi, kanyargó hegyi utak vezetnek a miniatűr alpesi kertben, a vízesés, szökőkút, padok, kövek, sziklakerti növények, bokrok és apró fenyők között. Ma az épületet a köztársasági elnök protokoll célra és fogadásokra használja.

Gorogyeckij 1920-ban Varsóba települt át, később Teheránba költözött, mindkét országban tervezett és épített, Teheránban halt meg hirtelen 1930-ban, 67 éves korában.
Különleges alkotókedvét és ízlésvilágát Kijevben számos épület őrzi.

Link az épületről:
http://www.president.gov.ua/en/slideshow/3.html

Nincsenek megjegyzések: