2008. március 8., szombat

nőnap

Ma megint ünnep van, nemzetközi nőnap, nálunk lenézett, ó-szocialistának titulált, "kreált-muszáj" ünnepnap. Itt, Ukrajnában teljesen más a helyzet. Kezdjük azzal, hogy állami ünnepről beszélünk, vagyis munkaszüneti nap, idén, mivel szombatra esik, a hétfőt kiadták munkaszüneti napnak - mindjárt 3 napos ünnep lett belőle.

Az össznépi ünneplésre való rákészülés elkezdődött már hét közepén, eszméletlen dugók és torlódás az utakon -- mindenki ajándékot szállított, virágözön, bonbon-áradat a nőknek. A tv-híradóban mutatták, hogy a holland virágpiacok jóformán csak orosz és ukrán megrendelésekre dolgoztak az elmúlt napokban, bőséges virágszállítmányok keltek útra Kelet-Európába, hogy a nőket méltó módon köszönthessék.
A nők errefelé másképp nők, sokkal inkább megélik női mivoltukat, nőiesebbek külső megjelenésükben és belső tulajdonságaikban, befogadóbbak, férfi-és családközpontúak, gondoskodóak. Szeretők, oroszlán-anyák, családi tűzhelyek, lelki megnyugvás forrásai, tegyük hozzá, tradicionálisan az anyagi terheket itt a férfiak viselik.

Március 8-a p
árját ritkító, tiszteletteljes köszöntés, a nők kultikus ünneplése, pohárköszöntők, "értetek, általatok, nevetekben", szeretetet, szerelmet, békét, boldogságot, szépséget és új tavaszt - mindenkinek kora és természete szerint. Csillogó szemű nők és mindent megígérő férfiak - ha csak 1 napra is. Szuper!

Nincsenek megjegyzések: