2008. március 4., kedd

mégiscsak gázháború

Az ügyek nem haladtak előre, ezért ma este 7-kor a gázszállítások további 25%-os csökkentését kezdte meg a Gazprom Ukrajna felé. A Gazprom a tárgyalások azonnali felújítását kérte, ellenkező esetben további gázszállítmány-csökkentést helyezett kilátásba. A NG szerint 2 hétre elegendő gázmennyiség van. Az NG máris közölte, hogy az európai zavartalan tranzitot addig tudja garantálni, amíg az nem megy az ukrán energiaellátás biztonságának a rovására, értsd alatta, a belső felhasználáshoz hiányzó gázmennyiséget a rendszerből pótolni fogja. A RUE tájékoztatása szerint a NG - mint az Ukrajnában lévő gázszállító rendszerek és földalatti tározók tulajdonosa - már folyamatosan kivesz az ukrajnai gáztározókból az UGE és a RUE tulajdonában lévő, vámeljárás alatt lévő, részben nem ukrán felhasználásra szánt gázt.

Az Ukrajnán áthaladó gázvezetékeken szállítja a Gazprom az európai gázszállítások 80%-t. Európa átlagosan 25%-ban függ az orosz gáztól, Magyarország függősége ennek közel 3-szorosa.

A Nemzetközi Energetikai Ügynökség a Gazprom lépéseit túl keménynek tartja. Az EC rendkívüli összejövetelt tartott, közleményében a feleket tárgyalásra kérte fel és egyben kifejezte abbeli reményét, hogy az európai gáz-szállítmányok érintetlenek lesznek. Ez olyan jó, végül is a remény hal meg utoljára.

Nincsenek megjegyzések: