2008. március 3., hétfő

megint gáz

A témában történt legutóbbi bejegyzéshez képest a "helyzet fokozódik": Ukrajna ugyan letörlesztette a gázszállítások miatti adósságait a teljes 2007 évre, de a 2008 évi szállításokat pénzügyileg nem rendezték. A 2007 évi számla összegének kb. 3%-a vitatott, mert ez a mennyiség magasabb áron került számbavéve (az oroszok szerint ők drágább orosz gázt szállítottak a pont akkor hiányzó közép-ázsiai mennyiség helyett) -- OK, ezt majd a bíróságon megbeszélik.

A 2008 évi szállítások ellenértékét azért nem egyenlítették ki, mert nincs érvényes szerződés a felek - Gazprom, Naftogaz - között, így nincsenek Ukrajna számára elfogadható szállítási jegyzőkönyvek és számlák sem. A szerződés aláírását - melynek szövegét az orosz és ukrán elnök februári moszkvai találkozóján egyeztették és a korábban megállapodott árat megerősítették - az ukrán fél tagadja meg, mint korábban arról beszéltünk, az új kormány a gázt a RUE és UGE közreműködése nélkül szeretné kapni, illetve teríteni a belső piacon. Bár a Gazprom és a Naftogaz új közös vállalatok létrehozásáról beszélt - érdekes, a körvonalazott tervek szerint az egyik cég a gázt szállítaná az orosz-ukrán határra, a másik a belső piacon értékesítené, hm... ugye nem ismeretlen ez a felállás... Egyezség azonban mindeddig nem született. A hiányzó szerződések ellenére a gázszállítások Ukrajnába folyamatosak voltak 2008 1ső 2 hónapjában.

Hivatalos látogatások és tárgyalások következtek: az elnökök február közepi találkozóját követően az ukrán miniszterelnök is Moszkvába látogatott, hogy megmutassa ki az új főnök. Ezen azért "odát" mosolyogtak. A szállító és a vevő részéről is legmagasabb szintű egyeztetések zajlottak, ám közösen elfogadott eredményre ezek egyike sem vezetett. Ellenkezőleg, az amúgy is problematikus orosz-ukrán kétoldali kapcsolatokat és az egyre feszültebbé váló ukrán belpolitikai helyzetet - köztársasági elnök úr vs. miniszterelnök asszony - tovább élezték. Nyilatkozatok követték egymást, Kijevben, Moszkvában -- ki mit ígért, mit fizetett és mit gondol a jövőbeni együttműködésről. Vádaskodások, ki szabotálja az elnökök korábbi egyezségét, hová tünt 4 mlrd m3 gáz, kinek az érdekei számítanak stb.

A szavak háborúját mára felváltotta a nyomásgyakorlás: a Gazprom bejelentette, hogy március 3-tól 25%-kal csökkenti az ukrán szállításokat, a Naftogaz pedig ukrán bírósághoz fordult, hogy az UGE gázértékesítési engedélyét (license) vonják vissza és a céget a cégbírósági regiszteri rendszerből vezessék ki március 1-i dátummal.


Nincsenek megjegyzések: