2008. március 4., kedd

még mindig gáz

A Gazprom ma először 25%-kal, majd további 10%-kal, összesen 35%-kal csökkentette a szállított gáz mennyiségét Ukrajnába. A Naftogaz (NG) 32,5%-os csökkenést mért. A NG szerint ez nem lesz kihatással a fogyasztók ellátására, mert saját tartalékaiból pótolni tudja a hiányzó mennyiséget. NG a gázt a lakossági piacon teríti, az ipari felhasználókat az UkrGazEnergo (UGE) látja el.

A nyilatkozatok korát éljük ismét, a különböző, erősen hangulatkeltő, egymásnak ellentmondó információkat az adott napi politikai célok szerint adagolják. Ma pl. az 1ső miniszterelnök-helyettes arról tájékoztatott, hogy a Gazprom 2008-ban még nem fizetett tranzitdíjat. Mire a Gazprom sajtótájékoztatón válaszolt Moszkvából, hogy azért nem fizetnek, mert többszöri kérésük ellenére a NG sem átvételi jegyzőkönyveket, sem számlákat nem állít ki részükre.

A NG FB-jének egyik tagja is nyilatkozott, hogy cége valójában már február 1ső felében a kijevi gazdasági bírósághoz fordult az UGE likvidálását kérve. A sajtó azzal foglalkozik, hogy az UGE felszámolása esetén nem tud osztalékot fizetni tulajdonosainak. Azt tenném hozzá, hogy semmit és senkinek nem tud fizetni, ha a felszámolás megindul, az eljárás befejeztéig. Az UGE és NG között a 2007 évi szállítások összegének kiegyenlítését tekintve sincs egyetértés, az UGE szerint a szállított gáz ellenértékénél kisebb összeget utaltak át, nem tartja jogosnak a kiegyenlítésbe beszámítani a 2006-7 évi osztalékot, mert ennek kifizetéséről a tulajdonosok még nem döntöttek.

A köztársasági elnök úr telefonon beszélt az orosz elnökkel, Ukrajnában az elnök úr beavatkozását várják a megoldás érdekében.

Nincsenek megjegyzések: