2008. március 7., péntek

a gázmizéria vége?

Március 5-én a felek szóban egyezséget kötöttek, a kormány megbízta a NG-t, hogy szerződések hiányában is fizesse ki a március 1-ig leszállított gázt a régi rendben. A Gazprom maga részéről kiegyenlítette a tranzitdíjat - számla nélkül. A gázszállítmányok korlátozását feloldották, a szállítmányok a szokásos mennyiségben érkeznek. A Gazprom az adósság törlesztéséhez kötötte a további tárgyalásokat. Az ukrán kormány a jövőben változatlanul közvetítők nélkül szeretné a gázt Ukrajnába importálni és saját belső piacán értékesíteni - ez azonban nincs összehangban az elnökök februári egyezségével, ahol új, közös tulajdonú vállalatok létrehozását körvonalazták. A tárgyalások a felek között a jövő héten folytatódnak.

Az események ilyetén alakulását itt egyértelműen Ukrajna győzelmének tekintik a Gazprom felett, Ukrajna nem engedett a Gazprom nyomásának, a Gazprom megadta magát. A miniszterelnök asszony a sajtón keresztül választ írt a köztársasági elnök úrnak, annak megelőző, a miniszterelnök asszonyhoz intézett nyílt levelére - amelyben haladéktalan tárgyalásokra és a februári elnöki egyezségben rögzítettek megvalósítására szólította fel. A miniszterelnök-asszony levelében biztosította, hogy a tárgyalások az ukrán és orosz fél között folynak és folytatódnak és Ukrajna nemzeti érdekei nem szenvednek csorbát.


A média eszközein keresztül zajló kölcsönös anyázások után a köztársasági elnök gratulált a gázprobléma megoldásához. Tiszta operett...

A megoldás és a megállapodás persze még odébb van, Ukrajna kezében erős ütőkártya van - az Európába haladó gázvezeték, amelyen a Gazprom szállítmányai mennek.

Nincsenek megjegyzések: