2008. március 8., szombat

масленица

A maszlenyica, a böjt kezdetét megelőző hét, a nagyböjtre való rákészülés hete, a rituálék a tél búcsúztatása, a tavasz kezdetének megünnepléséhez kapcsolódnak. A масленица hete a pravoszláv húsvétot megelőző 7. hétre esik, eredete a pogány időre tehető (tavaszi napéjforduló), a hét fő motívuma a sötét, hideg telet követő mulatozás, a tavasz eljöttének köszöntése, palacsinta-sütés-és evés minden mennyiségben. A hagyomány szerint a tél vége, az egyre melegedő napok, a napsütés, a megújuló természet tiszteletére friss kovászt készítettek, lepényt és palacsintát sütöttek. A palacsinta a pogány időkből a nap szimbóluma.

A maszlenyica valójában a nők hete, a nők találkoznak különböző csoportokban és felállásban - férjezettek, hajadonok külön-külön, ünnepelnek felszabadultan egymás között - az új tavasz, új lehetőséget hoz, ez a megújulás kezdete. Ukrán népszokás szerint a maszljenyica első napján, hétfőn a férjes asszonyok összejönnek, fabábut faragnak, öltöztetnek fel és együtt isznak a helyi kocsmában annak "megszületésére". Kedden az asszonyok a keresztelőt ülik meg és isznak együtt, szerdán a keresztelés utáni napot ünneplik, csütörtökön a bábu meghal - elsiratják és erre isznak. Pénteken zajlott a temetés és a torra isznak. Szombaton össznépi ivás,
всенародное гуляние. Vasárnap - a megbocsájtás napja.

Más vidékeken a népszokások leírásai szerint - hétfő a találkozás napja, a palacsintasütés kezdete, kedden különböző népi társas-játékok és palacsintaevés, szerdán anyóslátogatás (menyek és az anyós által meghívott más vendégek) és palacsintaevés, csütörtökön kitör az össznépi ünneplés és karnevál, tilos volt a varrás és a fonás. Pénteken a menyek hívják vissza anyósaikat vendégségbe és palacsintára, vendéglátás után illett az anyóst megkocsikáztatni a faluban, ha az anyós kötekedő - akkor rögös, döcögős úton mentek, a "jó" anyósokat viszont sima úton kocsikáztatták. Szombat a sógornők napja, találkozó ajándékozással egybekötve. Vasárnap a megbocsájtás napja -- közös ivás és mulatozás keretében szánja-bánja meg mindenki vétkeit és bűneit, hogy a nagyböjtöt lelki terhektől megtisztulva fogadja. Vasárnap valamennyi rokont és szomszédot illett meglátogatni, a különböző sérelmeket feltétlenül meg kellett bocsátani, nagy megbántódás esetén "Бог простит" mondással váltak el egymástól. Vasárnap ebédre túrós varenyikit főztek, lefekvés előtt alaposan megtisztogatták fogaikat, hogy éjjel az ördögök nehogy elvigyék fogukat a maszljenyica után a fogak között maradt túróval együtt.
Szerintem egész jól kitalált hét, a nők számára egyenesen paradicsomi. A barátnőmnél voltunk szombaton, ünnepeltük a tavaszt, a nők napját. Természetesen rengeteg palacsinta várt bennünket, a kisült palacsintákat egyből vajjal kenték meg, majd különböző töltelékekkel, sósan: hallal, ikrával, tojásos-hagymás-tejfölös, gombás-hagymás töltelékkel, tejföllel és édesen: mézzel, lekvárral ettük.

1 megjegyzés:

Vivien írta...

ó, ez a palacsinta-hét nekem nagyon tetszik :-)