2008. február 6., szerda

Ukrajna a WTO tagjává vált

14 évig tartó tárgyalások zárultak le Ukrajna csatlakozásával a Kereskedelmi Világszervezethez. A genfi ünnepélyes aláírási ceremónia előtt a köztársasági elnök úr összefoglalta a tagság előnyeit:

  • "Украина перешла Рубикон своей интеграции в глобальное экономическое сообщество"

  • az egész gazdaság, különösen néhány ágazat (kohászat, vegyipar) profitál a csatlakozásból,
  • a csatlakozás 1,7%-os GDP növekedést, illetve a költségvetési bevételek 10%-os emelkedését hozza,
  • éves USD 4MMM-os többlet-export növekedéssel számol,
  • leginkább a kohászatra lesz pozitív hatással a tagság, eredményeként az iparág 22%-os, az ágazat exportjának 26%-os, az iparági foglalkoztatottság 19%-os növekedése várható,
  • a WTO megszünteti az Ukrajnával szembeni korlátozásokat és limiteket,
  • addicionálisan USD 3,5MMM FDI várható Ukrajnában, ami különösen jelentős a jelenlegi USD 7MMM-os külföldi tőkebefektetések szintjéhez képest,
  • a csatlakozás hozzájárul az import legalizálása/fehérítéséhez
  • vámtarifa szintek általános csökkentése, 2-5 év átmeneti időszak alatt,
  • CPI csökkenése.
Mindenki nagy várakozással és pozitívan néz a WTO tagság felé, ukrán szakértői vélemények szerint az gazdaság 95%-a már WTO konform módon műkszik. Az export-orientált iparágak egyértelműen nyernek a tagsággal, kedvezőbb feltételek, újabb piacok nyílnak meg előttük. Ellentábor egyébként pont a fémfeldolgozó és vegyipari cégeket hozza ki vesztesként - ők esnek el majd leginkább a mai állami protekcionista támogatásoktól. A belső piac megnyitása az ukrán könnyűipar jónéhány szereplőjét hozhatja hátrányos helyzetbe alacsonyabb versenyképességük miatt. A mezőgazdaság (cukor, tej, hús) aggódik leginkább, pedig az EU várakozása szerint a megkötendő szabadkereskedelmi megállapodás után az EU piaca megnyílik az ukrán mezőgazdasági termelők előtt. Az árszínvonalra gyakorolt hatás is ellentmondásos, a mezőgazdaság esetében bevezetendő ára nyilván a végső fogyasztókra terhelődik, számos import termék viszont olcsóbb lesz. Az oroszok ma kvótákat állítanak fel bizonyos ukrán exportra -- ezek mihamarabbi megszüntetésére most az oroszokat megelőző ukrán WTO tagsággal viszont komoly esély nyílt.
Ukrajna WTO tagsága mindenkinek jó hír, új lehetőségeket, piacokat, standard-eket teremt a külső és belső játékosoknak.
És most jöjjön a kisördög: ismeritek, hogy indítom a napot a 90 napos szétválasztó diétánál: gyümölcs helyett reggeli, amíg mindenki alszik és nem látja -- :)). Kicsit ez jut eszembe arról a decemberi ukrán törvényjavaslatról, amely a WTO csatlakozás negatív hatásait szándékozik kivédeni. I'm looking forward, milyen találékony megoldások születnek a tárgykörben.

Nincsenek megjegyzések: