2008. február 11., hétfő

Londonban tavasz van


Egy napsütéses, frenetikus, programokban bővelkedő hétvégéből a French and Russian Master Paintings 1870-1925 from Moscow and St.Petersburg kiállításról csak szuperlatívuszokban lehet írni. A kiállítás festményeit 4 orosz múzeum kölcsönözte a londoni Royal Academy of Art-nak: a moszkvai Puskin Múzeum és Tretyakov Galéria, a szentpétervári Ermitázs és Orosz Múzeum. A festmények az egyik legizgalmasabb, forrongásokkal teli korszakot, a 19. sz. végé és 20. sz. elejét ölelik fel, soha máskor ebben az összeállításban, értelmezésben, együtt nem jelentek meg. A kiállítás 4 téma köré épül: (i) az orosz és francia realisták, (ii) 2 nagy orosz műgyűjtő, Щукин és Морозов, moszkvai textilkereskedők fantasztikus kollekcióját alkotó impresszionista és posztimpresszionista festményeire, (iii) Дягилев, orosz színházi impresszárió és kiállítás-szervező modern orosz és francia alkotásaira, valamint a (iv) 20. sz. eleji gyorsan változó különböző absztrakt művészeti irányzatok festményeire. (A mellékelt képen Maljavin festménye látható.)
Nemcsak a korszak festői, festményei csodálatosak, hanem az a tematika, ami az orosz és francia művészek közötti kapcsolatokat, egymásra gyakorolt befolyását, kölcsönhatását, a korszak különleges érzékkel és ízléssel megáldott orosz műgyűjtők, mecénások gyűjtő és művészeket támogató munkájának eredményét mutatja be.
London még mindig az egyik legjobb hely a világon, a város felépítése, építészete és hangulata a polgárokért van. London belvárosában bevezették a congestion charge-ot (dugó díjat), ennek eredményeként a levegő tisztasága és a közlekedés mindjárt megjavult.
Szeretném veletek megosztani vendéglátónk, hiperaktív cimborám S. titkos, energetizáló, reggelt indító, vagy délutáni uzsonnás felrázó receptjét: hámozz meg egy almát, kockázd fel, tégy mellé tisztított, legyalult répát és az egészet locsold meg egy fél lime levével. Egyre kell figyelni: kellő mennyiségben készítsétek el, mert nemcsak egészséges, hanem rettenetesen finom is és nagyon fogy.

Nincsenek megjegyzések: