2008. február 24., vasárnap

Kijevi Orosz Szépművészeti Múzeum

Az utóbbi napokban már 1/2 6-ig világos van, ma sütött a nap, + 10 fok volt. Lehet, hogy erre is vége a télnek? A jó idő és napsütés visszatértével sétáló tömegek lepték el a Krescsatyikot, tereket, parkokat. Ma az orosz művészetek múzeumába mentünk el, előtte könnyed sétát tettünk a Sevcsenko parkban - ennek a déli oldalán áll a múzeum, a Tyerescsenko utcában. A múzeumot 1922-ben hozták létre, alapját a Tyerescsenko család gyűjteménye adta, és alapítása óta többször számos személyes adománnyal bővült.

A Tyerescsenkok kozák származásúak, gabona-és fakereskedéssel foglalkoztak, majd az itt keresett tőkét cukorrépa termesztésbe és cukorgyártásba fektették. Az üzlet gyors fejlődését követően felköltöztek vidékről Kijevbe, megvásárolták és pár év elteltével kibővítették a park melletti telken lévő házat. Az üzletben keresett pénzt a business fejlesztése mellett művészetek pártolására fordították, és rendszeresen adományoztak nagyobb összegeket a város szociális céljaira (Kijevi 2dik fiúgimnázium, szülőház, nevelőintézet létesítése szegényebb városi rétegeknek, stb.). Az üzletalapító apa ki is szállt az üzletmenetből, fiaira hagyva a businesst és teljességgel önkéntes alapon a város fejlődésének elősegítésére szentelte idejét. A Tyerescsenko család gyűjteménye már a XIX. sz. végére bizonyos napokon nyitva állt a látogatók számára, mert a kijevi ház bővítésekor spéci kiállítóhelyiségeket építtettek, külön bejárattal - lehetővé téve mások számára is a művek élvezetét.

A múzeumban kicsi ikongyűjtemény (talán Borisz és Gleb ikonjáról írok külön) mellett a XVIII. századtól kezdve találhatóak orosz művészek alkotásai - festmények, szobrok - leggazdagabb időszak a XIX. sz. 2dik fele: Ajvazovszkij, Perov, Ge, Siskin (egyik, a múzeumban látható képe a mellékelt fotón), Repin, Szurikov, Kramszkij, Levitan, Vasznyecov, Verescsagin - és ezzel a felsorolással csak a krémek krémjéről írtam. A XX. sz. elejéről pedig már a londoni kiállításon is megjelent Nyesztyerovot és Vrubelt (korábban írtam, hogy a Szent Vlagyimir templom belső freskóin is dolgoztak) említem.
Ez a múzeum nem nagy, de az épület hangulata és a gazdag gyűjtemény miatt nagyon is érdemes megnézni.

Nincsenek megjegyzések: