2008. február 15., péntek

стрiтеня - a találkozás napja (gyertyaszentelés)

A tegnapi Szent Valentin nap után - amit felmérések szerint az ukránok 60%-a megünnepel - ma ismét ünnep van.

A címben leírt ukrán szó azt jelenti, hogy találkozás és ezen a napon 2 dolgot ünnepelnek itt Ukrajnában, az egyik a katolikus gyertyaszenteléshez hasonlóan Jézus találkozását a világgal, a másik pedig időjárás-jósláshoz kapcsolódik: a tél és a tavasz találkozását. A mózesi törvények szerint Jézust születését követő 40-dik napon mutatták be szülei a templomban, mint elsőszülött fiút Istennek ajánlották, ekkor találkozott a világgal és a világossággal. Itt, Ukrajnában a templomokban gyertyát és (ismét) vizet (?) szenteltek. A gyertya a kereszténységben is a megtisztulás, megvilágosodás, világosság jelképe. Mint tudjuk általában a keresztény és pogány ünnepeknek közös gyökereik vannak, a kereszténység előtt, pogány szokás szerint ez a nap tavaszkezdő ünnep volt, gyertyás-fáklyás felvonulással egybekötve.

Ukrajnában a tavasz és tél találkozását, illetve "harcát" figyelik ezen a napon, vajon ki kerül ki győztesen, kicsit a mi medvés időjárás-jóslásunkhoz hasonlóan. Nálunk ha a medve kijön a barlangjából és meglátja a saját árnyékát, mert süt a nap, visszamegy és még tovább alszik, vagyis hosszú télre számíthatunk. Itt, ha ma napos, meleg idő van -- hosszú, hideg telet jósol, ha hideg és fagy van -- korai, meleg és hosszú tavasz lesz.

Az a helyzet, hogy ma minden volt: mínusz 4-8 fok, szikrázó napsütés, borult ég és havazás -- így aztán teljesen tanácstalan vagyok a küzdelem kimenetelével kapcsolatban. Поживём, увидим.

Nincsenek megjegyzések: