2008. február 23., szombat

gáz van

Röviden: gáz van, meg lesz is.

Ukrajnában a gáz a Gazpromtól érkezik közvetett módon a tavaly megegyezett 179,5 Usd/E m3 áron. 2006 előtt az ár 50 Usd, 2006 januártól 95, 2007-től pedig 130, a Gazprom eldöntötte, hogy a FÁK korábbi piacai felé is fokozatosan áttér a világpiaci áron való szállításra. A fokozatosság mértéke attól függ, hogy az illető piac/ország együttérzése-és működése mennyire baráti. Így is azonban a mostani 179,5 Usd/E m3 ukrán gázár az európai, így Mo. felé is felszámolt 330-350-es szinttel hasonlítandó. A gázvásárolásokat az ukrán állami cég, Naftogas bonyolítja, és a gázt a RosUkrEnergo (RUE) cégtől vásárolja. A RUE-t azért hívták életre 2004-ben, hogy olcsó gáz szállítását biztosítsa Ukrajnának orosz és közép-ázsiai kevert forrásokból, 2006 óta exkluzív szállító Ukrajnába, a Gazprom és 2 ukrán üzletember tulajdona. Az ukrán belső piacon a gázt az UkrGazEnergo (UGE) teríti, amely a Naftogas és a RUE közös vállalata egyenlő részesedéssel.

Kérdezhetnétek, mi a gond? A fenti egyezséget a korábbi kormány és más érdekszféra kötötte, az akkori ellenzéket, a mostani kormányt kihagyták belőle. Azt azért ne felejtsük, hogy most, amikor Ukrajna máris-máris a WTO tagja, más országokhoz képest még mindig a világpiaci ár 51-54%-ért kapja a gázt, ipara ezzel versenyzik a többiekkel. A lakosság többsége viszont jövedelmi helyzetét tekintve nem tud eleget tenni a gázárnövekedés terhei felvállalásának. A tavaly, az előrehozott választások után megválasztott új kormány és miniszterelnöke mindjárt kinyilvánította, hogy a gázt a fenti közvetítők nélkül szeretné megvásárolni. (Az hiú feltételezés, hogy ez ettől olcsóbb lesz, mert az alapcél a szállító részéről adott, politikailag pedig Oroszországnak nem érdeke a másik irányba húzó Ukrajna szponzorálása.) Az ukrán nyilatkozatokat gyors tette követte, 4 hónapig nem fizettek a szállításokért, a felhalmozódott adósságot most kezdték el törleszteni.

A tárgyalások folynak a 2 fél között, új egyezségek és új közvetítők lesznek -- errefelé mindig tudják melyik a kenyér vajas fele.

Nincsenek megjegyzések: