2008. február 13., szerda

ettől dobtam egy hátast

Ma Ungvárról Kijevbe repültem. A repülő reggel 1/2 8-kor indult, az ungvári repülőtér a város szélén van, a központtól kb. 10 perces út. A repülőjegy az Aerosvit Airlines-ra szólt, amelyen az került feltüntetésre, hogy ez a Lugansk Airlines járata. A repülőgép AN-24-es típusú, még ifjú leánykoromból való gép volt, 2 szép propellerrel. Oldalára a Bukovina Airlines felirat volt felfestve. A gépen az ülések kivitelezése és állapota a 70-es évek Ikarusainak színvonalát ütötték meg. Az én ülésem előtt 2-nyelvű felirat (orosz és arab - lásd mellékelt kép) tájékoztatta az utast, hogy a mentőmellény az ülés alatt található.


Induláskor mínusz 5 fok volt odakint, de ennél a típusnál semmi defreezing, a propellerek beindultak és amikor gyorsaságuk, hangerő és a gép kellő rázkódása is arra utalt, hogy a kezdőerő megvan -- a repülő elindult. Némi kanyargás után a kifutón végigszaladt és 1 nagy levegővel elrugaszkodott a földről. Egész úton mint egy erős daráló, úgy berregett, pöfögött, semmi turbulencia, simán repült a felhők felett, és élvezhettük a napfelkeltét. 40 percnyi repülés után nápolyit és teát szolgált fel a segéd-pilóta. Az ülésem zsebében lévő tájékoztató az UM Airlines AN-24-es gépére vonatkozott, ezért megkérdeztem a felszolgálót, hogy ez mi. "A mi légitársaságunk", válaszolta és hozott egy utas-magazint is olvasásra.

A kijevi Boriszpol repülőtéren 2 óra repülés után landoltunk, teljesen zökkenőmentesen.


Hogy mi az UM Air Airlines, nem tudom. Biztonsági okok miatt EU tiltólistán van, pletyka szerint egyik gépük személyzete erősen ittas állapotban akart elindulni Stockholmból vissza Ukrajnába a géppel. 2003-ban spanyol katonákat szállító charterük lezuhant. A Wikipédia szerint az Ukrán Légügyi Hatóság 2007-ben nem hosszabbította meg a license-szét. Már a magazinban publikált járatinformáció alapján érdekes kép rajzolódott ki, mert hivatalosan kazah, jordán, libanoni, szíriai, belorusz, üzbég, grúz és iráni célállomásokat repülnek. Az ungvári járat ebbe hogy került be - az rejtély, vagy inkább a szokásos kreatív megoldások egyike.

Ez is csak azt mutatja, hogy nem minden az, aminek látszik...az ember legyen résen.

Nincsenek megjegyzések: