2008. február 23., szombat

Bulgakov Múzeum

A Bulgakov Múzeum az András lejtőn van, az Андреевский спуск 13. alatt. Bulgakov Kijevben született, és a kijevi egyetem orvosi fakultásán végzett 1916-ban. A házban élt családjával 1907-től, majd azt követően, hogy 1919-ben elhagyta Kijevet, többet nem tért oda vissza. Az egyetemi évei alatt próbálkozott meg az írással, diplomázása után 3 évig praktizált mint orvos, és egész életében irodalommal, színházzal foglalkozott.
Az András lejtőn lévő ház és az 1917-19-es kijevi polgárháborús évek eseményei szolgáltak háttérként a Fehér gárda, majd később ebből a regényből készült Turbinék végnapjai színdarabhoz. A Fehér gárdát Moszkvában írta 1922 után. A Fehér gárda kicsit önéletrajzi ihletésű regény, a múzeum pedig a Fehér gárda mű helyszíneit, szereplőit mutatja be Bulgakov életén keresztül. Csoportosan lehet körbemenni a kissé színpadias elemekkel tűzdelt szobákon át, idegenvezető magyarázza el az összefüggéseket. Nem mesélem el, mert akkor lelőném a poénokat.
A múzeumot lelkesedésből teremtették, 1989 előtt коммуналки-k (társbérletek, ha tudjátok ez mi) voltak a házban, a kijevi önkormányzat állíttatta vissza a Bulgakov korabeli lakás-alaprajzot és elrendezést. Egy csapat Bulgakov-rajongó és kreatív hölgy őrzi elkötelezetten az orosz író kijevi éveit, az alapító és múzeumot vezető úr mellett, zenés-irodalmi esteket szervez, gyermekprogramokat, Bulgakov különböző nyelveken kiadott műveit gyűjti, stb. A ház belső udvarra néző verandáján teázót alakítottak ki, szép hosszú asztallal és paddal, erről mindjárt a Borough piac melletti Monmouth kávézó jutott eszembe. A látogató a Turbin (Bulgakov) család különleges, kedvenc teakeverékeit kóstolgathatja még különlegesebb dzsemekkel, eközben lába körül a "behemót" fekete-fehér macska tekereg, így mélázgathat a bulgakovi ház hangulatában.
Én erdei szamócás (valódi) hársfateát (a zsitomiri rokon itala) ittam egy szeletke túrólepénnyel és sütőtökdzsemmel, nagyon-nagyon finom volt. L. Turbin nagymama teáját kortyolgatta, igazi piros erdei leveles bogyósokból, isteni somdzsemmel.

1 megjegyzés:

Noemi Bujáki írta...

Köszönöm ezt a bejegyzést, és továbbítom a Bulgakov-rajongóknak. :)