2008. január 12., szombat

pravoszláv karácsony Kijevben

A pravoszláv karácsony január 6-7, szentestei programmal indul, családi vacsora, mise a templomban, majd karácsony hétfőn pihenik ki az előző napi fáradalmakat. Az ukránok - az oroszokhoz hasonlóan - minden ünnepnek kellő figyelmet szentelnek, ismerjük a mondást: если гулять, то гулять... Szeretek az ukránokkal együtt ünnepelni, "megadni a módját", jókedvben társaságban, nagy beszélgetések mellett örülni az ünnepnek no és az ünnepeltnek komolyabb, vagy vicces hangvételű pohárköszöntők mellett. Gazdagon terített asztalok, hosszú menűsor: saláták, halak, hideg és meleg előételek széles választéka, hagyományos, az ünnephez illeszkedő fő fogások, vodka, jó borok, természetesen узвар és a legközelibb családtagok, barátok társasága ül össze, hogy számos тост során emlékezzék meg az ünnep, vagy az ünnepelt nagyságáról.

Közel kétéves kintlétem alatt karácsony szentesti vacsorát és karácsony-másnapi ebédet is sikerült végigenni.

Karácsony szenteste Ukrajnában hagyomány szerint naplementét követően, az esthajnalcsillag megjelenése után terítenek asztalt. Az asztalra először gabonával megszórt friss széna, vagy szalma kerül, erre terítik a hímzett asztalkendőt. Az asztal négy sarkára foghagymagerezdet tesznek, hogy elűzzék a gonosz szellemeket. Kalászos csokor, gyertyás kalács díszíti az asztalt, szobát. Hagyomány szerint a 12 apostolt szimbolizáló 12 fogást szolgálnak fel, esetleg 9-et, vagy 7-et - az ünnepkor a mágikus számoknak különös jelentősége van.

A fogások között a кутя az első. A "kutyjá" rituális karácsonyi ukrán étel, főtt gabonakása mézzel, mákkal, dióval és mazsolával keverve és hidegen tálalva - mindez a gazdagságot, termékenységet és családi boldogságot testesíti meg. Elkészítése órákig tart, a gabonát 4 órai áztatás után kb. 1,5-2 órát főzik, a mákot egészben külön főzik, majd darálják, a diót durvára vágják és az egészet vízzel hígitott mézzel és a megfőtt kásával összekeverik. A kutyjából legalább 1 kanállal kell enni, mi 3-at kaptunk. Ízlés szerint a kutyjá lehet édesebb, vagy kásásabb. A "valójában milyen is a kutyjá" kérdésre udvariasan azt válaszolnám, hogy egy évben egyszer OK ezzel tisztelegni a hagyományok előtt és elfogyasztását követően bízni a boldogabb és gazdagabb jövendő évben :).

A kutyját követően halak, gombák, saláták jönnek minden mennyiségben - de ne feledjük, az összes fogás száma nem haladja meg a 12-t. Barátnőm szerint 13-t, mert 1 a ráadás... Fő fogásként ukrán borscs leves, meleg libasült, buzsenyina (fokhagymás sült karaj, vagy comb), erdei gombás tepsis krumpli és savanyú káposztasaláta. Az ukrán savanyúkáposzta édes, a hozzáadott répa, illetve a rövidebb erjesztési idő miatt. Zárásként természetesen вареники, desszertként pedig gyümölcsös-krémes sütemények. Az egyes fogások között "Христос народiвся!" - Krisztus megszületett - felkiáltással köszöntik az ünneplők egymást, amire "славiмо його" - dícsérjük őt - illik válaszolni. A pohárköszöntőket alkoholosan borral, vagy alkoholmentesen, uzvárral lehet abszolválni. Az uzvár szárított gyümölcsökből készített, enyhén füstös ízű kompótlé.

A karácsonyfát már december 31-re feldíszítik, a szovjet idők alatt meghonosodott szilveszterkori ajándékozással köszöntik az újévet - így mára a karácsony egyfajta átszellemült, vallási és családi, bensőséges, hagyományőrző ünneppé vált.

Nincsenek megjegyzések: