2008. január 22., kedd

День Соборности (az Egyesülés Napja)

Ez egy érdekes ünnep, amelyet 1999-ben vezettek be.

Háttere: 1919 január 22-én Kijev Szófia terén az Ukrán Köztársaság és a Nyugat-Ukrajnai Népköztársaság egy államba történő egyesülését ünnepelték meg. Az egyesülés csak papiron "zajlott le", az állami szervek, adminisztráció, hadsereg összevonása nem történt meg. Röviddel ezután a fent említett 2 állam megszünt. 1919 elejére totális káosz uralkodott Ukrajnában, 6 különböző hadsereg - ukránok, bolsevikok, mensevikek, lengyelek, anarchisták, antant - harcolt a hatalomért, Kijev vezetése 1 év alatt 5-ször cserélődött. A többéves csetepaté azzal zárult, hogy a lengyelek és az oroszok 1921-ben békét kötöttek Rigában és az 1667-es andruszovói békéhez hasonlóan ismét felosztották egymás között Ukrajnát...

Ma munkanap van, de a köztársasági elnök úr azt nyilatkozta, hogy jövőre a 90 éves évfordulóra állami ünneppé teszik. A miniszterelnök asszony pedig azt mondta, hogy ez a nap az ukrán államiság és nemzeti elismerés megszületése.

Вот так.

Nem szeretnék persze előrerohanni a lehetséges ünneplésekkel kapcsolatban, de ma december 31-től január 8-ig itt megáll az élet: az évvége általában 2 napos állami ünnep, január 6-án pravoszláv karácsony van (ez is выходной), most ehhez hozzáadjuk, hogy 13-án újév, 19-én vízkereszt, 22-én egyesülés napja lesz -- úgy látom januárt munka szempontjából végképp le lehet majd írni.

Nincsenek megjegyzések: